Anne Eva ønsket velkommen til Johan Anstensrud
Anne Eva ønsket velkommen til Johan Anstensrud
Kornene er tynne og små, og de er svarte.
Vi fikk handle de edle grynene
Bonden svarte på spørsmål fra en engasjert forsamling

Engasjert bonde fortalte om Den Sorte Havre

Først fikk vi grøt kokt på steelcut svarthavre, og mens vi spiste ankom Johan Anstensrud og holdt forsamlingen av bygdekvinner i ånde i 1 1/2 time.

Vi fikk besøk fra nabobygda da gründeren Johan Anstensrud på Tveter gård i Våler kom og fortalte historien om Den Sorte Havre. De har  etablert merkevaren Den Sorte Havre, som er en sort av den eldgamle havrearten svarthavre. Dette er en havre som har overlevd i Norge helt fra vikingtida. Det er en frisk og klimatilpasset havre. Havre er i utgangspunktet den sunneste kornsorten vi har, og Den Sorte Havre har mer umettet fett og mindre karbohydrater enn tradisjonell havre.

Ideen om å prøve ut og forske på svarthavre kom høsten 2013 rundt bålet på elgjakta. En eldre kar på jaktlaget kunne fortelle om den spesielle havresorten han ga til traverhestene sine rett før et løp, for at de skulle yte maksimalt. Det var starten på eventyret om Den Sorte Havre. Allerede i april 2015 var de første havregrynposene å få kjøpt i Meny på Mosseporten Senter.

Vi fikk høre om prosessen frem til de hadde et ferdig produkt å selge. Det var lite kunnskap om dyrkingen av denne havren, så mye måtte prøves og feiles. De produserer selv såkornet. Til videreforedleing av produktet måtte det skaffes kornmottak, og mølle som kunne lage havregryn, både lettkokte og steelcut. Det skulle ordnes med pakkeri, merking, distribusjon, markedsføring. Og hele denne kjeden står Den Sorte Havre for selv. Butikkjedene vil ha unike produkter, og kundene er villig til å betale en høyere pris fordi kvaliteten er høy. 

På Tveter holder de stadig på med å utvikle seg og lage nye produkter. De har blandt annet planer om å lage ferskgrøt i porsjonsbeger som kan distribueres ut til hele landet på få dager.

De har fått med flere gårder i bygda til å hjelpe seg å dyrke det unike kornet. Jordsmonnet der havren dyrkes, er god leirejord. Havreplantene danner en tett åker som gjør at ugresset ikke kommer til. Sopp eller annen sykdom forekommer heller ikke i disse åkrene. Dermed blir det heller ikke sprøytet.

Mål og visjon for Den Sorte Havre:

Produsere verdens beste havreråstoff.

Utvikle og selge verdens beste produkter basert på havre.

Skal vi dømme etter hvordan denne uvanlige havregrøten ble mottatt av bygdekvinnene, så har Johan Anstensrud skutt gullfuglen! 

 

Bli medlem