Vi gratulerer "Det Grønne Museum" med Embla-prisen
Det har vært en seier for oss i Norges Bygdekvinnelag å bli nominert som en av Nordens beste matformidler under utdelingen av Embla-prisen. Finalistene i konkurransen holdt meget høy kvalitet.
Matprisen EMBLA hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Nordens bondeorganisasjoner står bak prisen som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen ble i år utdelt for tredje gang. Nordisk råd ønsker at denne prisen på sikt skal være på linje med Nordisk råds litteraturpris.
Anerkjennelse for den viktige innsatsen vi gjør
– At vi ble nominert i klassen som nordisk matformidler av den Nordiske Matprisen EMBLA er en viktig anerkjennelse av bygdekvinnenes matkompetanse og det arbeidet vi gjør for å formidle tradisjonell bruk av norske råvarer, teknikker og metoder i matlagingen, sier Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag.
Her er den norske juryens begrunnelse for nominasjonen av Norges Bygdekvinnelag:
Norges Bygdekvinnelag er nominert til Embla for arbeidet organisasjonen gjør med å formidle kunnskap om tradisjonsmat i Norge og bærekraftig bruk av matressursene.
Norges Bygdekvinnelag har i dag status som rådgivende organisasjon til UNESCO på området mattradisjoner i Norge. Denne anerkjenner bygdekvinnenes matkompetanse og arbeidet med å ta vare på den immaterielle kulturarven.
Gjennom kurs og formidling løfter bygdekvinnene kunnskapen ut til befolkningen. De lokale bygdekvinnelagene holder kurs for barn, unge og voksne i å lage alt fra neslesuppe til lefser og fiskekaker. Det handler om å lære videre tradisjonell bruk av lokale råvarer, teknikker og metoder i matlagingen. Det er dette som kalles immateriell kulturarv, den kunnskapen som sitter i hendene.
– Mattradisjonene de forvalter, er ikke bare interessante av historiske årsaker, men kunnskapen om ressursutnyttelse og lokale råvarer går rett til kjernen av hva samfunnet trenger for bærekraftig forbruk og mindre matsvinn, sier jurymedlem Dag Terje Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening.
Andre prisvinnere
Embla-prisen består av syv klasser, nordisk matformidler er den ene. Hele tre av syv Embla-priser gikk til Norge: Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal Stølsysteri. Her kan du se og la deg inspirerer av de syv vinnerne:
- Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge
- Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge
- Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge
- Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark
- Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark
- Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark
- Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige
Blant de nominerte var det mange dyktige mennesker. Her kan du lese mer om alle oss som var nominert i de ulike Embla-kategoriene.