Hopp til hovedinnhold

Andrea Ingelsruds fløtekarameller

Andrea Ingelsrud har opplevd stor suksess med sitt konditori på Magnor i Eidskog kommune. – Vi fikk en pangstart og har hatt en god dose flaks, sier Andrea Ingelsrud. Konditoriet hun og moren åpnet sammen for tre år siden har allerede bevist at det har livets rett. I høst var Ingelsrud konditori nominert som én av tre finalister til Årets Bakeri 2021.

 

Her deler Andrea Ingelsrud sin oppskrift på fløtekarameller.

 

Ingredienser

500 g sukker

75 g lys sirup eller glykose

250 g meierismør

200 g kremfløte

½-1 ts flaksalt – om du vil ha salte karameller

 

Fremgangsmåte

Smelt sirup/glukose og sukker i en kjele med vann, nok vann til at sukkeret er dekket. Vannet gjør det lettere å ha kontroll på karamelliseringen. Glukose kan kjøpes på apotek. Karamelliser til gyllen karamell på middels varme. Ikke rør i karamellen, sving litt på kjelen for å få jevn karamellisering. Samtidig: kok opp fløte og smør og ev. salt i en annen gryte.

Når karamellen når riktig farge, spe forsiktig med den varme fløten, mens du rører godt med tresleiv. Ikke spe for fort, da kan det koke over.

Bruk et termometer og kok til ønsket temperatur. Jeg liker mine harde, så jeg koker til ca. 126-128 grader. Vil du ha myke karameller, kok til ca. 120-122 grader. Om du ikke har termometer, kan du dryppe noen dråper i et glass med kaldt vann. Det skal bli små kuler i vannet. Ta opp og kjenn om du har riktig konsistens.

Hell over i en liten ildfast form med bakepapir i, La stå til karamellen er helt kald, før du kutter opp. Kutt opp i ønsket størrelse og pakk inn én og én i papir. Mellomleggspapir er ypperlig. Oppbevar i romtemperatur i lufttett boks.

  • About 11 000 members
  • 427 local chapters
  • First chapter started in 1917
  • Central Council (Board) 10 members
  • Annual meeting every second year. The organization's highest decision-making body. About 100 delegates
  • 5 advisors working in the office on daily basis