Hopp til hovedinnhold

Nordland Bygdekvinnelag

Foto: Kristin Green Johnsen

Organisasjonskurs 2017

Foto: Kristin Green Johnsen
Foto: Linda Nordlie

Organisasjonsopplæring ved Tove Mosti Berg

Foto: Linda Nordlie

Nettsideveiledning av Kristin Green Johnsen

Foto: Linda Nordlie

Odd-Harald Larsen, Skatteetaten

Foto: Linda Nordlie

Damene igang med bli-kjent øvelsen.

Foto: Kristin Green Johnsen

Linda Nordlie, administrasjon i Nordland Bondelag

Organisasjonskurs i Bodø 08.12.2017


Den 8 desember 2017 ble det avholdt Organisasjonskurs i Nordland Bygdekvinnelag. Et kurs som var både lærerikt og nyttig.


 

 

Fylkesleder Lise Øvernes ønsket de fremmøtte velkommen og gjennomførte navneopprop av kursdeltakerne. Øvernes fortalte om årsaken til at det ble avholdt et slikt Organisasjonskurs i 2017, som skyldes at Norges Bygdekvinnelag sentralt har tildelt midler til dette.  

 

Tove Mosti Berg, Nordland Bondelags styrerepresentant i Nordland Bygdekvinnelag, introduserte kursets innhold og ledet en presentasjonsrunde av deltakerne.

 

Frivillige og ideelle organisasjoner; skattepliktig eller ikke.

Odd-Harald Larsen, fra Skatteetaten, holdt et innlegg om frivillige og ideelle organisasjoner, og om betingelser for fritak av skatteplikt, hvorvidt en organisasjon er skattepliktig eller ikke. 

Larsen viste til Norges Bondelag sin nettside, om drift av lokallag og kasserers ansvar for lagets økonomi. Her står det mye nyttig informasjon om kasserers oppgaver, eksempler til hjelp i økonomiarbeidet og ellers nyttige tips til arbeid med regnskap.

Larsen snakket videre om hva regnskap er, kasserers oppgave, utbetaling av faste honorarer, møte- og kjøregodtgjørelser, om organisasjonen som arbeidsgiver, forskuddstrekk og skattekort. Nettsiden regjeringen.no gir informasjon om Statens gjeldende satser for reiser innenlands (utgifter til kost, overnatting og bruk av egen bil). 

Ellers berørte Larsen temaer som A-melding og momskompensasjon. A-melding skal sendes av arbeidsgivere og andre som utbetaler lønn og ytelser til Skatteetaten. Momskompensasjon handler om at organisasjoner kan søke om refusjon av merverdiavgift. Denne ordningen kalles for merverdiavgiftskompensasjon, hvor man kan få tilbakebetalt merverdiavgiften for kjøp av varer og tjenester fra registrerte næringsdrivende. I søknaden er det nødvendig å vise hvor mye merverdiavgift som er betalt. 

 

Hvordan synliggjøre bygdekvinnelagene ved bruk av nettside?

Kristin Green Johnsen, nettansvarlig for Nordland Bygdekvinnelag, snakket om at aktivt bruk av nettsider, både lokalt og sentralt, bidrar til synliggjøring av fylkes- og lokallagene.

Green Johnsen fikk deltakerne med på en bli-kjent lek, der temaet dreide seg rundt den enkeltes kjennskap til bruk av nettsidene lokalt og sentralt. Green Johnsen viste til nyttig informasjon på Norges Bygdekvinnelags nettside og på fylkeslagets nettside. Hun fortalte hvordan man kunne komme igang med egen nettside lokalt, og hvordan man kunne opprette arrangementer og skrive artikler. Videre fortalte hun hvordan facebook kunne være en nyttig kanal for å dele arrangementer og artikler, noe som på sin side igjen bidrar til synliggjøring. 

Ved aktivt å bruke nettsidene, både lokalt og sentralt, kan det bidra til rekruttering av nye medlemmer, synliggjøre aktiviteten i det enkelte lag, men bidrar også til at vi blir bedre kjent med andre lokallag i fylket og i landet forøvrig. På den måten kan vi bli inspirert og hente ideer til aktivitet i eget lag. 

Green Johnsen snakket om hvordan man får tilgang til egen logo via Norges Bygdekvinnelags nettside og bruken av de.

Det ligger kontaktinformasjon til alle lokallagene i Nordland på Norges Bygdekvinnelags nettside, under Nordland. Dersom det er ønske om å ta i bruk sin lokale nettside, så er det bare å ta kontakt med nettsideveileder sentralt for å opprette bruker. Det koster lokallagene 1000 kr i året for å bruke siden. 

Green Johnsen avsluttet sitt innlegg med en Quiz, ved bruk av Kahoot.

 

May Anita Østingsen fra Sortland holdt et flott lite innlegg til inspirasjon om arbeidet som gjøres i Sortland Bygdekvinnelag.

 

Organisasjonsopplæring; lojalitet, styrefunksjoner og betydningen av Valgkomité.

Mosti Berg hadde organisasjonsopplæring med kursdeltakerne, med fokus på lojalitet, styrefunksjoner og betydningen av Valgkomité. 

Mosti Berg snakket om styrets ulike roller, oppgaver og ansvar. Hun uttrykte det så fint, ved å si at lokkallagslederen kunne betraktes som en ledestjerne. Hun snakket om hvordan lokallagslederen har det øverste ansvaret for at ting skjer i overenstemmelse med vedtektene i Norges Bygdekvinnelag, om viktigheten av en god kommunikasjon og samspill mellom leder og sekretær, og oppgaven med å bidra til å skape engasjement og arbeidslyst. Videre snakket Mosti Berg om nestlederrollen, sekretærens rolle og styremedlemmenes roller. 

Mosti Berg snakket om viktigheten av en Valgkomité, som har som oppgave å foreslå et godt og samlet styret til årsmøtet. Valgkomitéen har til hensikt å få en god oversikt over kunnskap og kompetanse i styret. Komitéen skal legge frem innstillingen til årsmøtet og er avhengig av å få innspill på hvem som kan sitte i styret. I følge Mosti Berg kan det være lurt at en i Valgkomitéen har vært i et styret før og vet hvordan det er å være i et styre. 

En god visjon kan være; hva må vi gjøre for at de beste kandidatene skal velge min organisasjon som sin arena?

Mosti Berg snakket om lojaltiteten til organisasjonen vår og viktigheten av hvordan vi opptrer utad.