Hopp til hovedinnhold
På matkurset var det gode lærekrefter som delte mye spennende kunnskap. Vi lært hvordan lage komle (potetklubb, kompe),  potet kaker, eplemat (lokalmatrett med basis med poteter og kjøttrester), sviskegrøt og surdeigsbaking. Foto: Sandnes Bygdekvinnelag.

På matkurset var det gode lærekrefter som delte mye spennende kunnskap. Deltakerne lærte hvordan lage komle (potetklubb, kompe), potetkaker, eplemat (lokalmatrett med basis i poteter og kjøttrester), sviskegrøt og surdeigsbaking. Foto: Sandnes Bygdekvinnelag.

Formål med husmor-helga var å dele kunnskap, bygge fellesskap og ha det kjekt i sammen når nye medlemmer har meldt seg inn i Sandnes Bygdekvinnelag. Foto: Sandnes Bygdekvinnelag.

– I Sandnes bygger vi fellesskap

De nye medlemmene i Sandnes Bygdekvinnelag ønsket å lære om husmor-ting. Det ledet til en herlig husmor-helg.

Det er stor stas at Sandnes Bygdekvinnelag har fått mange nye medlemmer. Styret inviterte de nye medlemmene til et møte der de spurte dem hvorfor de hadde meldt seg inn og hvilke aktiviteter de ønsket seg? Svaret var at de ønsket å lære husmor-ting.

Vil lære husmor-ting

Ei av de nye, unge medlemmene fortalte styret at «i bygdekvinnelaget veit jeg at det finnes mange som kan mye. Hvis jeg skal tørre å bidra i dugnader der matlaging er ei oppgave, må jeg kunne det jeg skal bidra med». 

Utfordringen fra de nye medlemmene ga styret motivasjon til å søke om prosjektmidler fra Gjensidigestiftelsen, i samarbeid med Rogaland Bygdekvinnelag. Distriktslaget er tildelt midler i sin store satsing «Vi skal nyt(t)e maten». Sandnes Bygdekvinnelag ønsket å arrangere en husmor-helg der de skulle lære mer om hvordan bruke poteten.  

– Vi ønsker å motivere folk til å spise mer og oftere potet. I tillegg ønsker vi å motivere de som kan til å dyrke sine egne grønnsaker, bær og frukt, sier Astrid Lund Folkvord, leder i Sandnes Bygdekvinnelag.  

Poteten kan brukes til alt

10. til 11. februar ble lagets medlemmer invitert til Horve leirsted på Sandnes. 11 medlemmer møttes, seks av dem var nye i laget. 

Gode lærekrefter fra egne rekker stilte opp og delte av sin rikholdige kunnskap. 

De fikk lage komle, det vil si potetklubb og kompe, potetkaker, den lokale matretten eplemat, med basis i poteter og kjøttrester, og god sviskegrøt. Demonstrasjon av surdeigsbaking ble det også. 

Selvlaget marsipankake på morsdagen

Til slutt lagde alle hver sin marsipanpynt. Denne ble pynten på ei bløtkake som de alle fikk utdelt, og som de fylte med syltetøy, krem og marsipanlokk.

Kakepynt  Ferdig laget kakepynt

– Marsipankaka fikk vi med hjem, til morsdagen, forteller Folkvord.