Hopp til hovedinnhold

To ivrige jenter fra Spydeberg som deltok på kurset «Bærekraftig matkunnskap» i regi av Spydeberg Bygdekvinnelag. Her ble det høstet brennesle, lagd rabarbrasyltetøy og saft av geiterams. Målet var å inspirere barna i Spydeberg til å bruke mer av det som vokser rundt oss. Foto. Tina Berger.

Glade gutter i Spydeberg høster rabarbra. Foto. Tina Berger

Stord Bygdekvinnelag samarbeider med Nordbygdo Ungdomsskole. Her har elevene kulturarv som valgfag og lefsebaking står på pensum. Foto. Stord Bygdekvinnelag.

Gossen Bygdekvinnelag i samarbeid med skolen og «Den naturlege skolesekken» vart på alle måtar ein strålande skoledag med fokus på berekraftig matkunnskap frå start til slutt! Her var det ikkje lange vegen frå fisken vart dratt opp frå fjorden til ein hadde den ferdige fiskeburgaren i handa! Det må vel kunne kallast kortreist og lokal mat! Tekst og foto: Kjellaug Urdshals. Urdshals

Fiskarane frå lokalsamfunnet stilte velvillig opp med båtane sine for å ta ivrege elevar med ut på fjorden. Garn og liner som var sette kvelden før skulle takast opp - dette var spennande! Tekst og foto: Kjellaug Urdshals.

Heimelaga fiskekaker har vore fast innslag på matbordet i vår kultur i lange tider, og kanskje kan denne tradisjonmaten bringast vidare i form av ein god burgar - då heimelaga, sjølsagt! Den smakte i alle fall fantastisk godt! Tekst: Kjellaug Urdshals. Foto: Gunnar Høgseth.

Norges Bygdekvinnelag nominert til nordisk matpris

Det er en stor ære å bli nominert til Norges kandidat i kategorien nordisk matformidler til den Nordiske Matprisen EMBLA 2021.

Matprisen EMBLA hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Nordens bondeorganisasjoner står bak prisen som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen er delt ut to ganger før i 2017 og 2019 i henholdsvis København og Rejkavik. Nordisk råd ønsker at denne prisen på sikt skal være på linje med Nordisk råds litteraturpris!

-Nominasjonen er en viktig anerkjennelse av bygdekvinnenes matkompetanse og det arbeidet vi gjør for å formidle tradisjonell bruk av norske råvarer, teknikker og metoder i matlagingen, sier Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag.

Den norske juryens begrunnelse:

Norges Bygdekvinnelag er nominert til Embla for arbeidet organisasjonen gjør med å formidle kunnskap om tradisjonsmat i Norge og bærekraftig bruk av matressursene.

Norges Bygdekvinnelag har i dag status som rådgivende organisasjon til UNESCO på området mattradisjoner i Norge. Denne anerkjenner bygdekvinnenes matkompetanse og arbeidet med å ta vare på den immaterielle kulturarven. 

Gjennom kurs og formidling løfter bygdekvinnene kunnskapen ut til befolkningen. De lokale bygdekvinnelagene holder kurs for barn, unge og voksne i å lage alt fra neslesuppe til lefser og fiskekaker. Det handler om å lære videre tradisjonell bruk av lokale råvarer, teknikker og metoder i matlagingen. Det er dette som kalles immateriell kulturarv, den kunnskapen som sitter i hendene. 

Mattradisjonene de forvalter, er ikke bare interessante av historiske årsaker, men kunnskapen om ressursutnyttelse og lokale råvarer går rett til kjernen av hva samfunnet trenger for bærekraftig forbruk og mindre matsvinn, sier jurymedlem Dag Terje Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening. 

110 nominasjoner

Interessen for prisen er allerede sterk, selv om det bare er tredje gang prisen deles ut. Nåløyet for å bli nominert var trangt. Juryen fikk inn forslag på 110 nominerte kandidater.

Andre nominerte fra Norge er:

Nordisk mat råvareprodusent: Gulløye fra Nord-Norge

Nordisk matgründer Dypvik Klippfisk

Nordisk mathåndverker Undredal stølsysteri

Nordisk mat til mange: Ringsaker kommune

Nordisk matdestinasjon Kvitnes Gård

Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo

Her kan du lese mer om saken 

Kåring av vinnerne til den nordiske matprisen EMBLA går av stabelen på DOGA i Oslo fredag 11. mars 2022.