Hopp til hovedinnhold

Bø Bygdekvinnelag

Vi lærte å slokke en brann

Når det brenner er det viktig å vite hva en skal gjøre, og det fikk vi lært den 21. mars, For da kom noen kjekke brannfolk og lærte kan.

Hva gjør en vis det brenner? Dette er noe mange burde ha litt kunnskap om. Selv om det er liten eller stor brann. Vi i Bygdekvinnelaget vil at alle skal få den kunnskapen så vi hadde et lite kurs i hva en skulle gjøre. Vi fikk Nome og Midt- telemark brann- og redningstjeneste til å hjelpe kån. Hær skulle det både bli teori og slukking av flammer.  

Branntrekanten er en trekant som består av tre sider: Temperatur, oksygen og brennbart material, fjerne en av disse sidene lukker du brannen. Ved små branner kan en legge et branntepper over eller ved brann i oljegryta legger en et lokk over. Da har en fjernt oksygen og flammen dør ut.

I et bolighus er det viktig å ha det rette brannslukkerutsyr. Vann er et effektivt slokkemiddel mot brann i treverk, tekstiler og papir. Bruk aldri vann til å slukke brann i frityr, andre typer fett eller olje. Dette kan gi en eksplosjonsartet brann. 

Alle boliger skal ha slokkeutstyr som husbrannslange, eller brannslukningsapparat med skum eller pulver. 

 

Brannslokkingsapparatar skal være merka med hvilke typar brannar de egnar seg til. Dette er delt inn i brannklassar:

  • Klasse A - Mot brann i faste organiske materialar som tre, papir, tekstiler etc.
  • Klasse B - Mot brann i væske som bensin, olje, lakk, maling etc.
  • Klasse C - Mot brann i gasser som propan, butan, metan etc.
  • Klasse D - Mot brann i metaller (lite brukt)
  • Klasse F - Mot brann i matoljer

I alle hus skal det være røykvarslere, de skal være på det høgest punktet i taket og minst en i vær etasje og på soverommet. Hus å bytte batteriet en gang i året.

 

Som sagt er det viktig å ha det rette utstyret og at en kan bruke det. Får gjerne ditt lag til å arrangere et kurs eller din arbeidsplass. Du kan både redde liv og stoppe en brann med den rette kunnskapen.

 

Stor takk til Nome og Midt- Telemark brann- og redningstjeneste.

Og til alle byggdedamer takk for denne flotte kvelden, ses snart igjen.