Hopp til hovedinnhold

Eidsbygda Bygdekvinnelag

Bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen

Inspirasjons seminar i Bergen


Eidsbygda Bygdekvinnelag var godt representert på Bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Bergen. 

 

Torsdagskveld gikk bygdedamene fra hele fylket på hurtigruten til Bergen. En fantstisk tur i nydelig høstvær. Når vi ankom Bergen reiste vi rett opp til hotell Terminus. Hvor 200 Bygdekvinner fra hele landet var samlet.

Det hele startet med Ellen Krageberg ønsket alle velkommen og fortalte litt om hva som skulle skje under seminaret. Alle fra styret og Administrasjon fra Norges Bygdekvinnelag var til stede

.Rett etter fortalte forfatter Åsne Seierstad om sin bok "to søstre", hun solgte og signerte sin bok.

Så ble det underholdning av folkemusikkgruppen Tæladylju. Tre flotte karer fra Alvdal og Folldal. http://stalkture.com/m/1629920833664069279_1486780750/

Så var det tid for middag som besto av nydelig lammeskank med tilbehør. 

Lørdagen startet med foredrag av Nina- Merete Kristiansen. Tema likestilling, hvor er vi i dag og hvilke utfordringer har vi.

Seniorforsker Einar Risvik fra norfirma hadde et meget bra innlegg om BYGG. Han mente bygg kom inn lenge før poteten og anbefalte oss og spise mer av dette. Å spise bygg grøt om morgenen gir oss et unikt blodsukker utover dagen. Dette gir både gode læremuligheter og utholdenhet. Bygg er også bra for kolestrol, diabetes 2 og for immunforsvaret vårt. SPIS BYGG...

Frogn Bygdekvinnelag ble kåret som årets lokallag. Gratulerer!

Forfatter Amal Aden fortalte en meget sterk historie om hvordan hun kom til Norge. Amal hadde som 13 åring mistet sine foreldre. Hun var analfabet og gatebarn. Etter en tøff start her i Norge ente hun opp med barnevernet skulle ta hand om henne, men med hennes bagasje var hun så utagerende at ingen turte å ha henne. verken fosterfamilie eller barneheim turde å ha henne. Hun fikk studenthybel og bodde alene da hun var 13 år. Analfabet og heller ikke kunne språket ble det veldig ensomt. Tilfeldig møtte hun på en dame som brydde seg. Ga henne et smil og en klem. Dette ble snu operasjon for henne. I dag reiser hun rundt med foredrag. Hun har også skrevet Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne. Amal Aden har blitt tildelt Zola-prisen 2010 for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk. (Prisen tildeles «personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.»).Amal Aden.

Kristoffer Møvik er teamleder for flyktingetjensten i Fjell Kommune. Han fortalte om hvordan kommunen jobbet med integrering, inkluderingog bosetting i Fjell kommune.

 

Sosan Asgari Mollestad som er prosjektleder i "Kvinner ut" Snakket om bygdelagets rolle i integreringsarbeidet. 

Nå var det tid for kurs. Vi hadde ved påmeldig mulighet å melde oss kurs vi selv ønsket å delta på. Alt fra omvisning på bryggen, mobilfotokurs til tale og debatt kurs.

Etterpå fikk vi tid å puddre nesen før vi skulle ha festmiddag.  Her ble det gode fortellinger og vitser fortalt av Bygdekvinner. 

En høydare denne kvelden ble konserten av Igor Dunderovic og hans fettere. Artige tekster og gode fortellinger.

Etter en trivelig dag og kveld er det tid for litt søvn for igjen ta fatt på siste del av Inspirasjonssamlingen.

Søndag startet med Sigrid Hagerup Melhuus som er rådgiver i Tankesmien Agenda. Dem har intervjuet folk rundt om i landet om hva som skal til for at dem skal ha det gode liv der dem bor. Denne raporten var en solid innspill om distriktenes fremtid. Hun mente også det er lurt for økonomi, trygghet og matberedskap med spredt bosetting.

Turid Alice Skjervheim er fruktbonde fra ytre Ålvik i Hardanger. En liten fruktgård som er fortsatt i drift fordi hun har skaperglede. Hun har brukt Bondens marked for å få solgt sine produkt som tørket eple, syltetøy, forskjellige kaker. Det er lange dager og liten lønn, men masse trivsel.

Gunn Jorun Sørum fortalte om mattradisjoner og hvorfor det er så viktig å sende inn oppskrifter fra gode gamle dager. Nå er det flere og flere som bruker nettet for å finne oppskrifter, derfor er det viktig vi få en nettside med god gammel tradisjonsmat..  Anbefaler alle å titte på denne.https://norsktradisjonsmat.no

Til slutt er det Styreleder i Norges Bygdeungdomslag Tora Voll Dombu som har ordet. Hun bruker Maslows behovspyramiden for å få godt utdannede jenter å bosette seg i bygda. Hun brukte også oppslagstavlen på nærmatbutikken for å vise fram aktiviteten på landsbygda. Viser hvor viktig hver enkel brikke er for å få helhet.

Ellen krageberg satte sluttstrek på en fantastisk helg med å ønske alle bygdekvinner god tur heim.

Vi fra Eidsbygda Bygdekvinnelag fikk noen timer til å rusle rundt i sentrum av Bergen.  Her er det ikke akkurat vinkelrett.

 Det vistes at det akkurat hadde vært sykkel VM i Bergen. Flott maleri.

En fantastisk helg er over og vi drar til flyplassen for å finne flyet til Molde. I en vakker solnedgang på tur heim setter bare en nydelig punktum for en inspirerende helg. Å være med i et bygdekvinnelag er sosialt og trivelig.  Hos oss kan du delta i varierte og spennende aktiviteter og du kan engasjere deg og påvirke politikken i ditt lokalsamfunn.Vi hjelper og støtter hverandre, i det nære og over landegrensene og vi tar vare på og sprer kunnskap om norsk matkultur og mattradisjoner. Har du lyst å bli med oss i Eidsbygda Bygdekvinnelag ta kontakt med leder Anita Brude Hollingsæter.