Hopp til hovedinnhold

Nordre Modum Bygdekvinnelag

NIBIO rapport

Nordlys

Blomst

Blomst

Kveldsmat

Bevaring av naturlandskap og blomsterflora

Året startet med årsgjennomgang av jobben de har gjort med kulturlandskapet på Gunnhusvollen, en setervoll i Holleia, og hvordan det har påvirket blokstermangfoldet der.

Solveig ønsket velkommen til de 12 stk som hadde møtt opp for å høre på Øystein Haugen fortelle og vise natur og blomsterbilder fra Holleia og fortelle om den jobben de har gjort på Gunnhusvollen.
Gunnhusvollen har fra å være en forlatt, nesten gjengrodd setervoll, nå fått et åpnet landskapet med slåttemark slik det var når det var en aktiv setervoll med drift. Setervollen hadde da og nå en slåttemark som ble slått til for over vinteren, sannsynlig for å ha for på sætra om våren, slik at de kunne slippe dyre opp på setra så tidlig som mulig. 
Vi fikk se masse flotte bilder som en årsgjennomgang av naturen på og rundt setra i Holleia. Det var også med masse flotte bilder av blomster som har kommet opp igjen i denne slåttemarka på setra, som er inngjerdet for å hindre kuer og sauer fra å beite den ned for tidlig på sommeren. Det er viktig å slå marka litt sent på sensommeren slik at blomstene får tid til å sette frø.

Øystein fortalte av han hadde tilbrakt mang en time på kne eller mage for å finne spesielle blomsterarter i slåttemarka, og har funnet en hel del. Gunnhusvollen har nå sin egen skjøtselsplan for artsrik slåttemark laget av NIBIO og er regnet som nasjonal viktig på grunn av blomstermangfoldet  i enga.  Slåttemarka er ansett som nasjonalt viktig, så trua er denne type slåttemark og noen av blomstertypene som har kommet tilbake når man ha reetablert slåttemarka på Gunnhusvollen. Men det er som Øystein Haugen sa tidkrevende og en jobb, da setra er lite tilgjengelig uten vei. 
 

Kvelden ble avsluttet med kveldsmat og utlodning. Og alle gikk hjem litt mer opplyst om slåttemarker og med en tanke at man må gå mer i Holleia da det er masse flotte steder der.