Bakst uten egg
De siste par årene har det av og til vært tomt for egg i butikken. Det kan være litt «krise» når en absolutt skulle ha bakt noe. Her er noen tips på hva du kan gjøre da.
Skal en lage kransekake eller bløtkake til store anledninger som bryllup eller konfirmasjon, må en nok ha egg, men om det er til et foreldremøte, noe som skal selges i kiosken på fotballkamp eller en kake til ettermiddagskaffen, så er det flere gode alternativer. Jeg legger ved noen.
Og – om du skal lage kransekake – eller marsipan: Sjekk hylla i butikken for å se om de skulle ha eggehviter i flaske. I så fall kan du komme i mål likevel. Hvis du skal lage mange kaker, kan det uansett være en god ide, for da slipper du å pønske ut noe å bruke alle plommene til.
Her er noen forslag til kaker eller lignende om du mangler egg:
PEPPERKAKER
250 g sukker (ca 3 dl)
280 g sirup (ca 2 dl)
100 g margarin
1 ss kanel
1 ss ingefær
3 dl melk
1 ss natron
900 g hvetemel ( ca 1 ½ l)
Smelt sukker, sirup, smør og krydder over svak varme. Rør i melken og la blandingen avkjøle. Sikt i det meste av melet og natron. Dekk med resten av melet og la stå kaldt til neste dag eller lenger.
Elt deigen smidig på bakebordet. Kjevle ut til 3millimeter tykkelse og stikk ut figurer med former eller skjær ut med kniv. Stek kakene ved 175° 12-15 minutter.
Disse kakene er klassiske, men brukes kanskje mest til jul. Holdbare kaker.
«BARE HAVRE OG BÆR»
(Ca 20 store cookies eller flere små. Dette er en oppskrift som står på en cooki-pakke)
210 g hvetemel
210 g havregryn
145 g smør eller margarin, romtemperert
55 g brunt sukker
90 g sukker
2 ts bakepulver
½ ts salt
55 g lys sirup
110 g rosiner, hakket
75 g tranebær, hakket
½ dl vann
Bland mel, bakepulver, smør, sukker, havregryn og salt til en grynet masse. Tilsett sirup, tranebær, rosiner og vann, og bland sammen til en deig.
Rull deigen forsiktig sammen til en pølse, 5-7 cm i diameter, Legg deigrullene i kjøleskapet 30 minutter.
Skjær deigen i skiver på ca 1 cm og legg disse på en stekeplate med bakepapir. Forvarm ovnen til 200 grader, men skru ned til 175 når kakene settes inn på midterste rille. Stek 10 til 15 minutter. Avkjøl kakene på rist. Server kakene ferske eller legg dem i en tett boks. Holdbare kaker.
SURMELKSKAKE med KRYDDER
3 3/4 dl surmelk, gjerne yoghurt
3 3/4 dl sukker
11/2 ts kanel
11/2 ts malt nellik
1/2 ss natron
11/2 ss tyttebærsyltetøy
75 g smeltet smør
41/2 -5 dl hvetemel
50 g rosiner
Bland sukker og surmelk, sikt i mel med krydder og rør det til en glatt deig. Tilsett syltetøy, rosiner og smeltet smør. Hell røren i en liten langpanne kledd med bakepapir. Stek kaken i 25 – 30 minutter ved 200°. Avkjøl kaken på rist. Kaken holder seg flere uker i kjøleskap.
KONFEKTKAKE
1 dl sukker
1 dl kokosmasse
21/2 dl sirup
1 glass peanøttsmør
11/2 l cornflakes
1 ts vaniljesukker
Pynt: 500 g smeltet melkesjokolade
Smelt sukker, sirup og kokosmasse i en kjele. Ta kjelen av plata og rør i peanøttsmøret. Rør i cornflakes og vaniljesukker og fyll røren i en form eller langpanne. Hell sjokoladen over og sett kaka til avkjøling til neste dag. Skjær deretter opp kaken i passende stykker og server eller legg bitene i en tett boks som oppbevares kjølig. Denne kaken er veldig holdbar.
Sjokolademengden i oppskriften gir et ganske tykt lag over hele kaken. Det går an å bruke en vesentlig mindre mengde og ringle det over kaken slik at det blir mer som pynt. En kan også bytte ut melkesjokolade med kokesjokolade. Det gir mer kontrast i smakene.
NATRONKAKER
5 dl surmelk, gjerne kefir
4 toppede ss sukker eller 2 toppede ss sukker og 1 dl sirup
400 g hvetemel
1 toppet ts natron
Bland surmelk og sukker. Sikt på mel og natron. La røren svelle 20 minutter. Stek kakene på samme måte som pannekaker i middels varm stekepanne. Server gjerne kakene før de er helt avkjølte. Det smaker godt med brunost på, men syltetøy kan også brukes. Kakene er best ferske, men kan spises et par dager.
BIRTE-KAKE
(Navnet kommer av at vi hat fått oppskriften av Birte.)
4 dl sukker
2 ts kanel
6 dl hvetemel
1,5 ts natron
5 dl kefir
1 dl smeltet smør (75 g)
Bland det tørre. Rør inn melk og smør. Kle en form med bakepapir, hell røren i formen og stek kaken på nederste rille i ovnen i 40 minutter ved 180 grader.
Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den på en rist. Når den er nesten kald, smør over en glasur laget av:
50 g smør
125 g melis
0,5 ss kakao
0,5 ts vaniljesukker
1,5 ss sterk kaffe
Smelt smøret og rør inn det øvrige. Bre glasuren over kaken. Også denne kaken kan holde seg lenge i kjøleskapet - hvis det blir noe igjen da.
Lykke til med egg-fri bakst!