Hopp til hovedinnhold

Østre Udnes bygdekvinnelag

Nye venner

Nye venner

Ingredienser til grønnsaksuppe

Ingredienser til grønnsaksuppe

Tabbouleh

Tabbouleh

Bløtkaker

Bløtkaker

Somalisk festmat

Somalisk festmat

Samosa

Samosa

Vi smaker på nye retter

Vi smaker på nye retter

Tradisjonell eritreisk rett

Tradisjonell eritreisk rett

Samtale. Foto Ane Aanerud Grøndahl

Samtale. Foto: Ane Aanerud Grøndahl

Jordbærtid

Jordbærtid

Kvinner møter kvinner


I vår har vi fått anledning til å bli kjent med mange flotte kvinner fra en rekke forskjellige land. Det har mye handlet om mat og gode samtaler. Alle har lært noe, og bygdekvinnene kanskje mest.

I vår har vi ved seks forskjellige anledninger møtt kvinner fra andre kulturer på Årnes gamle skole. Dette har vært et samarbeid med Nes kommune der kommunen har holdt lokaler og sørget for invitasjoner mens vi, og mest kokken vår, Ane Aanerud Grøndahl, har hatt hånd om opplegget. En gang inviterte vi damen med oss ut for å se på spiselige ville vekster.

Første kveld var 3. april. Ettersom vi ikke visste hvem som kom eller kjente noen av de innflyttede damen, hadde Ane planlagt norsk meny. Hun viste hvordan en enkelt kunne lage to forskjellige supper. Den ene var en ren grønnsaksuppe, mens den andre var med elgkjøtt. Dette viste seg å passe bra, for noen hadde faste og skulle ikke spise kjøtt, egg eller meieriprodukter. Som avslutning hadde vi vafler med syltetøy. Vi var fire fra Bygdekvinnelaget, Heidi Sann fra Nes kommune og noen norske som var med som kjentmenn eller sjåfører, og det var tolv som hadde bodd i Norge fra noen måneder til fem år. Det ble snakket litt om hvem de forskjellige var og hva en kunne tenke seg å lære eller gjøre videre. Det var enighet om at det å snakke norsk var viktig.

Andre kveld, 17. april, laget Alia fra Syria tradisjonell mat fra sitt hjemland. Vi fikk smake tabbouleh. Dette er en smakskraftig salat av finhakket tomat, agurk, salat og masse bladpersille tilsatt bulgur og forskjellige krydder. Det ble servert ved siden av findelt kylling stekt i ovn med løk og poteter, olje og krydder. Første kvelden hadde noen nevnt at de ville lære å lage bløtkake, så vi viste hvordan man lager sukkerbrød og fyller det. Vi hadde jukset litt slik at det var en kjøpt sukkerbrødbunn å starte pyntingen av. Begge bløtkakene ble spist opp. Til sammen var vi nesten 30 damer, og de fleste var født utenfor Norge.

Det møtte 25 hyggelige damer tredje kveld 8. mai, og noen var der for første gang. Denne gang var det Somaliske Mana og hennes flotte døtre som lagde maten. Siden Ramadan startet 17. mai, laget de samosa som er festmat de ofte spiser under fasten. Dette var utkjevlet deig som ble fylt med forskjellige ting. De to fyllene de viste denne kvelden var tunfisk og løk og kjøttdeig og løk. De laget også «boller av hvite bønner», bajia, som ble fritert og som vi spiste sammen med samosa. Denne kvelden viste bygdekvinnene pynting av sjokoladekake med farget smørkrem.

Da vi møttes 22. mai var Ramadan godt i gang, og vi ventet derfor ikke så mange, men det var nesten like mange på fjerde møte som to uker før. De eritreiske damene anført av Salina lagde maten denne kvelden. De serverte zigny, alicha og injera. Dette var en slags pannekaker med gjær som var underlag for en tykk saus av røde linser og en kjøttsaus. Pannekakene hadde fullt opp av små hull på den ene siden, og det var viktig at den siden vendte opp slik at den fanget sausene best mulig. Til dessert viste Ane hvordan en skulle lage rullekake med syltetøy og krem.

Før vi møttes igjen på Årnes Gamle skole 5. juni var noen av damene med Bygdekvinnelaget ut på tur for å se på spiselige ville vekster. Dette kan du lese om her. Inne igjen serverte vi typisk norsk sommermat med rømmegrøt og spekemat. Det var også laget suppe, pai og smuldrepai med rabarbra. Denne gangen ble det ikke så mange utenlandske damer, men med nesten like mange norske og utenlandske, ble det god tid til å snakke sammen, og vi fikk riktig gode samtaler.

Siste møte i første omgang var 19. juni. Da var vi nokså få, men de som kom fikk smake pavlova med en bunn laget av Marit Ringereide og overdådig pyntet med jordbær av Ane. Det var også andre varianter av jordbær. Vi møtes igjen til høsten, da ikke så ofte som annenhver uke.

De tilflyttede damene har forhåpentlig lært litt om norsk mat og samfunn. Vi i Bygdekvinnelaget har lært masse, og ikke bare om hvordan man lager mat i forskjellige land. Vi lærte for eksempel at det er faste til andre tider enn Ramadan i og med at ortodokse kristne (og sikkert andre) også har faste, men at den arter seg på en annen måte. Disse damene hadde en måned uten kjøtt, egg og meieriprodukter, men de kunne spise på dagtid. Vi lærte også om språk og andre trekk ved de forskjellige kulturene. Gjennom spørsmålene vi fikk lærte vi også litt om oss selv ved at vi måtte tenke igjennom sider ved det norske samfunnet på en annen måte enn vi hadde gjort før. I tillegg til nasjonalitetene som er nevnt over, var det med hyggelige damer fra Jemen, Afghanistan, Iran og Vietnam. Vi har ikke det eksakte tallet på hvor mange som har deltatt, men til sammen er det nok nesten 40 utenlandske damer og nær 20 norske.