Hopp til hovedinnhold

Sirdal bygdekvinnelag

Ousdal 1973 - fotografert av Jonas Øksendal
Aug
22
Mon

Bli kjend i Ousdal

Ousdal
-

Navnet Ousdal kan ha sammenheng med himmelretningen aust, siden retningen stort sett går østlig.

Møt opp på Sirdal huskyfarm kl. 18.00. Ta gjerne med ein nabo, ven eller ei venninne eller to! Denne gongen blir det trekning blant alle som har vore med på alle turane, og den heldige vinnaren får eit gåvekort på Slottet til to personar.

Gjennom Ousdalsdalen renner Ousdalsåna som sitt forløp danner tre vann som ved oppdemning i ny tid er blitt omdannet til ett større vann, Ousdalsvatnet.

Der hvor de to dalene møtes er Ousdalsdalen temmelig trang, og nettopp her ligger gården Ousdal som en vaktpost på en høyde hvorfra det er god utsikt nedover hoveddalføret.

Det gamle tunet ligger på et platå med en forholdsvis bratt skråning nedenfor. Høyden over havet er omtrent 380 meter. I dag ligger bare to bruk igjen i gårdens gamle tun, for i løpet av de siste 150 år har bebyggelsen flyttet seg noe lenger inn i dalen. Ett av brukene ligger også helt nede ved Sira hvor høyden over havet kun er ca. 290 meter. (Per Seland: Sirdal - gard og ætt, bind 1, 1980)

Kan namnet, som er skrive både med au- og ou-, rett og slett koma av himmelretninga sidan dalen stort sett går austleg?

Frå gammalt av, truleg fram til slutten av 1500-talet, vart Ousdal brukt for gardane Ousdal, Omlid, Rauåstøl/Solheim og Kvinen. Etter kvart vart dei skilde ut som eigne gardar, der Kvinen var den siste i 1814.