Hopp til hovedinnhold

Sirdal bygdekvinnelag

Strandeli
Strandeli
Strandeli
Strandeli

Blei kjende i Strandeli

Dagens tur gikk til Strandeli. Sven Tveit viste vei gjennom det flotte kulturlandskapet. Vi fikk høre om de gamle bygningene og murene på tunet. Det er fantastisk utsikt fra tunet ut over Sirdalsvatnet.

Vi vandret ned til vannet og fikk se den gamle brygga som Sven og Kristian sammen hadde restaurert.  Sven viste hvor de hadde hogd ut skogen slik at det nå var fin utsikt ut over vannet.   Det er også bygget ny båthavn ved vannet slik at de som har båt, nå kan komme og legge til her og nyte badeliv i kulpene i elva og se den flotte Strandelifossen. Utrolig flotte murer i kilt stein.  

Den gamle brua over elva er også bygd i stein og skal være bygget av en svensk mann som kom til Strandeli. Vi fikk også høre om at veien gjennom tunet hadde vært en mye brukt ferdselsåre.  Da det ble bygget ny veg til vatnet, kunne de som ikke brukte den nye veien, bli ilagt bot.  Det var kun de som kjørte lik til kirken som hadde lov å kjøre strake veien over tunet.

Sven viste oss også en bjørneklo som i følge historien skal komme fra den siste bjørnen som ble skutt i søndre del av Sirdal.  Mye spennende historie i området, og en raus grunneier som ønsker folk velkomne til å bruke området ved Strandeli.