Hopp til hovedinnhold

Spydeberg Bygdekvinnelag

Flotte håndsydde dåpsluer

Flotte håndsydde dåpsluer

Tina Runhovde Svendsen og Lill Venke Hunstvedt

Tina Runhovde Svendsen og Lill Venke Hunstvedt

De fortalte om dåpstradisjoner

De fortalte om dåpstradisjoner

Flotte dåpskjoler syr de også

Flotte dåpskjoler syr de også

Nydelig spekemat ble servert

Nydelig spekemat ble servert

og maten smakte godt

og maten smakte gode

Den koselige røde stua på Bygdetunet

Den koselige røde stua på Bygdetunet

Dåpsluer var kveldens tema på Bygdetunet


To damer fra Moss Husflid - Tina Runhovde Svendsen og Lill Venke Hunstvedt har i over 20 år hatt dåpsluer som sin store interesse
De fyllte opp det gamle langbordet på Bygdetunet med de mest fargerike dåpsluer og alle er håndsydde av damene.
Vi ble mektig imponert.
 

Møte 12. juni 2019 på Bygdetunet.

Tilstede 27 besøkende.

Det var gråvær og noe kjølig, mye søle og gjennomvått i graset foran den trivelige røde stua. Det lyste hyggelig fra vinduene og både medlemmer og interesserte fant veien inn.
Sigrid ønsket velkommen og hun presenterte kveldens program og de to damene fra Moss Husflidslag, Tina Runhovde Svendsen og Lill Venke Hunstvedt.
Disse damene har i 20 år hatt gamle dåpsluer som sin store interesse. Mangfoldige timer og spennende turer i inn- og utland for å lære og handle de lekreste stoffer har de hatt.
De fyllte opp det gamle langbordet med de mest fargerike dåpsluer. Vi ble med en gang mektig imponert.

I katolsk tid var det viktig å døpe barnet tidligst mulig. På landet måtte man døpe den lille innen 8 dager, i byene innen 3 dager. Overholdt man ikke denne tiden, måtte man betale en bot til biskopen.
Denne loven ble opphevet i 1771, men tradisjonen holdt seg godt inn på 1800-tallet.
Fra reformasjonen kledte de dåpsbarna i hvite klær, slik som vi gjør i dag. Til disse klærne sydde de dåpssmekke, dåpsvest, dåpskåpe og dåpslue i fargerikte stoffer.
Som beskyttelse mot det underjordiske, ble rødfarget stoff, metall, gjerne en mynt, metalltråder, hvite perler, et kors brodert på en rosett bak på lua, brukt for å lage dåpsluene.
Bånd av kniplinger, broderte bånd og silkebånd, silke- og brokadestoff  bruker disse damene til dåpsluene. De broderer også de lekreste symboler på mer ensfargede stoffer.
Alt på dåpsluene er selvsagt håndsydd og luene bør renses.

”Fembladsluer” kalles gutteluene, der 5 stoffstykker syes sammen.
”Trebladsluer” kalles jenteluene, som har et stykke til bakhodet og en langt stykke som gikk over hele hodet. (Skjønner? Som en kyse, vil jeg si…) Inni dåpsluene brukes gjerne bomull eller silkestoff.
Ved dåpsseremonien hadde dåpsbarna gjerne et trekantet tørkle på hodet under dåpslua. Dåpsklærne hadde en spesiell kraft som kunne beskytte senere i livet.

I dag, siden 20 år tilbake, kommer denne tradisjonen fra eldre tider, mer og mer tilbake.
For de fleste av oss er dette noe ukjent, men det er et spennende tema. Kanskje noen av oss kunne tenke seg å sette av 40-50 timer (denne tiden bruker disse damene på en lue) for å sy og brodere en fargerik dåpslue til barnebarn eller oldebarn? Spennende er det og mye arbeid er det og så får vi håpe den lille ikke blir altfor varm med denne fargerike og beskyttende dåpslua. Et vakkert skue i kirken vil det bli.

Spekemat og eggerøre smakte oss alle og det var hyggelig prat i den gamle stua.

Loddsalget gikk unna og mange fine gevinster hadde vi fra ”Bælgodt”.

Liv hadde sin faste ”Siden sist:

17. mai. Flere hadde vært med fra Bygdekvinnelaget i Borgertoget.
Det ble bevilget kr. 1000,- til rusfri fest for de unge.
Spydeberg Rock var også i år, svært godt fornøyd, med vår innsats for dugnadsfolket.

Styremøte 4.6.

NBK inviterer til inspirasjonsseminar i Trondheim 8.-10. november. Dette er svært interessant og hyggelig, da man treffer bygdekvinner fra hele landet, mye å lære og selve byen er spennende å oppleve nok en gang. Det legges opp til felles togtur oppover den 7.11.
Man reiser derfra igjen en smule klokere – på mange måter.

ØBU skal ha sommerstevne 21.- 23. juni og de ønsker hjelp fra oss. Det gjelder smøring av baguetter på fredag 21. og ellers noe kioskhjelp på lørdag 22.

Tradisjonsmatkurset. Flatbrødkurs 26.10. Dessertkurs 29.10. Syltekurs på Grøtjern 16.11.

Boka ”Kom og spis” økes i pris fra kr. 100,- til kr. 130,-.

Vi bevilger kr. 1000,- til Frivilligsentralen en gang i året.

Jorunn Berven går av som leder ved vevstua.

TV-aksjonen, CARE`s arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. ØBK ønsker at lokallagene stiller opp. Dette er et interessant tema og mange vil sikkert møte opp her, søndag 20. oktober.

Neste møte vil bli onsdag 11.9. Da tenker vi enten en sopptur eller en kveldstur. Beskjed om hva det blir og hvor vi møtes, kommer senere.

Etter deilig sommermat og mange hadde fått hyggelige gevinster, takket Sigrid for kvelden med et dikt og alle kunne bøye seg litt ned, idet de gikk ut den lave Bygdetunsdøra.
Tror alle er enige om at det første halvåret har vært interessant og lærerikt i laget vårt.

Ref. Hilde T. Svendsen