Hopp til hovedinnhold

Spydeberg Bygdekvinnelag

Sopptur i Mjærskauen

Sopptur i Mjærskauen

Soppekspert Øystein Grundt

Soppekspert Øystein Grundt

De første soppene vi fant

De første soppene vi fant

Liv Ragni fant de største

Liv Ragni fant de største

Sopptur


Sammen med soppekspert Øystein Grundt møtte 10 regnkledde damer opp, blide og med kurv i hånden.
Alle var klare for en lærerik sopptur oppi Mjærskauen.

Medlemsmøte i skogen, onsdag 11. september 2019.

Gjett om vi var spente! Regnet høljet ned og vi skulle møtes ved Mjær, hvor Øystein Grundt fra `Norges sopp- og nyttevekstforbund` ville møte oss.

10 regnkledte damer, blide og med kurv i hånden var klare for en lærerik sopptur oppi Mjærskauen.

Øystein Grundt viste seg å være en god pedagog, ekspert på sopp forsto vi snart og spørsmålene kom raskt fra de turglade. Jamen fant vi sopp! Den ene mer spennende og morsom å se på enn den andre og soppeksperten fortalte klart og tydelig fra rota av soppen, langs stilken, var den tykk eller tynn, med farger og mønstre på stilk eller hatt eller om den var svært giftig. Damene klatret oppi granskauen – granskog med mye mose, er det lurt å titte i - og de akte seg nedover skråninger for å finne sopp vi kunne lære om.

Grundt var både morsom og inspirerende og vi var alle skjønt enige om at vi lærte faktisk mye denne kvelden.

Hyggelig var det å stoppe opp og få fin informasjon om soppene og siden denne kar`n også var kokk, lærte vi flere gode mattriks om denne spennende planten. Noen sopper hadde mistet farge pga alt regnet og derfor noe vanskelig å navngi, mens andre sopper villig hadde ploppet opp og ga oss nye inntrykk i denne, for mange av oss, ”noe uklare verden”.

Jeg tør ikke begi meg ut på å forklare om noen av soppene - dette forsto jeg raskt kunne avstedkomme noe skummelt.

Ta fram soppboka di, finn en som kan mye om sopp og nyt høsten videre - det er så mye sopp der ute. Jamen smaker det godt når du bruner godt smør, oppi med renset sopp, skåret i små biter, mente herr Grundt, på med salt og pepper og så bare kose seg- rett fra steikepanna eller sammen med kjøtt eller egg…pluss fisk, som han mente var svært så velsmakende sammen med sopp.

Sigrid Egeland takket Øystein Grundt for denne kreative og lærerike kvelden med matboka fra laget.

Damene var bløte inn til skinnet, men vi var så fornøyde og kurvene mer eller mindre fulle og denne kvelden ville det dufte soppgodt fra 10 ulike hjem.

Ref. Hilde Tunby Svendsen
Foto: Hilde Tunby Svendsen