Hopp til hovedinnhold

Stord Bygdekvinnelag

Guro Kristi med skjørt og fin veske fra Gambia

Guro Kristi med skjørt og fin veske fra Gambia

Kvinnegruppen i Njau

Kvinnegruppen i Njau

Dette er veskene de begynte  prosjektet med.

Dette er veskene de begynte prosjektet med.

Stord og Huglo Bygdekvinnelag

Stord og Huglo Bygdekvinnelag

Stord og Huglo Bygdekvinnelag

Stord og Huglo Bygdekvinnelag

Inntrykk fra Studietur i Gambia

Guro K.Holmberg og Hege Elin A. Haukanes fortalte fra studietur med Bømlo Folkehøgskule til Gambia.

Guro Kristi og Hege Elin (begge Bygdekvinner) reiste i fjor til Gambia sammen med en klasse fra Bømlo folkehøgskule. Guro Kristi er sykepleier og hun er lærer på Lege og sykepleierlinja. 
De reiste for å få et innblikk i landets helsevesen og kultur, på godt og vondt. De lærte om forskning, psykisk helse og beskyttelse av barn. Gambia er et fattig land, og de har store utfordringer. 
De besøkte en by på landsbygda som heter Njau. Ved kysten er det mye turisme, i innlandet har de ikke inntekter av det. I 1997 startet Fredskorpset et samarbeid med kvinnene i landsbyen for å få til et bedre liv for kvinnene. De begynte å samle inn plastposer, vaske dem, og hekle små vesker av dem. Etter hvert har de utvidet sortimentet, og de lærer å lage nye ting som de kan få omsatt, både på markeder og via Worldgood Fair Trade. Loddpengene fra møtet vårt skulle gå til kursing for å videreutvikle arbeidet. 
Kvinnene har selv lært å føre regnskap., og de har en bank hvor de oppbevarer pengene. En liten eske pr. dame. Barna tjener penger på å dyrke grønnsaker og selge dem på markedet. 
Det er mye søppel som flyter, da det ikke finnes offentlig renovasjon. Kvinnene tar del i å fjerne og å gjenbruke dette. 
På denne måten kan de tjene penger, bli mer selvstendige, og råde mer over sitt eget liv. De kan betale for helsehjelp og for skolegang til barna. 
Ny klasse reiser igjen i oktober, og de skal være i Gambia i vel 3 uker. De skal bl.a besøke sykehus, fødeklinikk og vaksinasjonssenter. De skal også jobbe som frivillige med enkle oppgaver. 
Vi ble oppfordret til å strikke babytepper til fødeklinikken da det er kaldt om nettene i Gambia også. 
Stord og Huglo bygdekvinnelag takker for dette innblikket vi fikk etter studieturen til Gambia.