Hopp til hovedinnhold

Torpedal og Asak Bygdekvinnelag

Matmarked på Uddaspillet i 2022

Matmarked på Uddaspillet i 2022

På 1600-tallet var ordet matsvinn ikke oppfunnet ennå

I forbindelse med årets Uddaspill 11. - 16. juni skal vi reise tilbake til 1600-tallet og lære mer om lokal matkultur langs bredden av Femsjøen. Med utgangspunkt i triologien og romanen "Sør i landet - nord i sjøen" om Alv Udda som Frithjof E. Bye skrev på 40-tallet, skal vi gjøre et dypdykk i hvordan de ulike samfunnslagene skaffet seg mat og tilberedte denne.

På 1600-tallet var det ikke noe som het matsvinn da utfordringen for de fleste var å ha nok mat til familien. I vårt område var det tre typer husholdninger på den tiden:

  1. Bondehusholdet med jordbruk, jakt, fangst, fiske og varebytte/-salg
  2. Saugarbeidersamfunnet med lønn (i form av sild, korn og penger), jakt, fangst, fiske
  3. Adelens kjøkken med handel lokalt og i et internasjonalt marked

Med kyndig veiledning av Eva Narten Høberg skal vi forberede en markedsbod under Uddaspillet med smaksprøver og salg av historiske matretter og tips til hvordan du kan leve mer nøysomt og med mindre matsvinn ved å ta i bruk tradisjonell kunnskap om matlaging. Vi vil vise frem råvarer, matretter, teknikker, redskaper og kokested som folk brukte. Med inspirasjon fra triologien om Alv Udda skal vi gjenskape maten som ble servert på den tiden som for eksempel Mette Mengs myntekonfekt, Oline Løkengenes melkekaker og Uddas byggrynskrem. 

Rug og bygg var de mest brukte kornsortene og vi ber derfor våre medlemmer å tenke igjennom og finne frem oppskrifter på matprodukter med utnyttelse av disse råvarene eller andre råvarer som vokser naturlig her sør i landet. Ta kontakt med Berit (aspekas@halden.net), vi trenger din hjelp!

Dette er dager som vi ønsker at hele familien stiller opp på, så ta med deg barn, barnebarn og foreldre og gjør noe både for de voksne og for barna. Hadde barna i det hele tatt noe å leke med på den tiden? Hva lekte de? Hva gjorde barna på den tiden? Slik kan vi involvere alle rundt boden på det historiske markedet under disse dagene. Vi ønsker at mange blir med slik at vi kan fordele oss på de ulike dagene. Selve Udda-spelet vil bli spilt sent på kvelden da det nærmer seg mørket for å få den riktige stemningen. 

Vi bør også ha klær som er tidsriktige fra 1600-tallet. Det ordner vi i felleskap så ingen må være redde for å si at de ikke kan delta fordi de ikke har tidsriktige klær. Vi har allerede samlet noen klær fra da vi deltok på Uddaspillet i 2022. 

Velkommen tilbake til 1600-tallet!
 
 

Udda-spillet er en forestilling basert på Frithjof E. Byes trilogi om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Frithjof E. Bye var født og oppvokst i Tistedal (1900-1973) og utgav trilogien Sør i landet – nord i sjøen, Fredløs ferd og Ættens makt ved Aschehoug forlag på 1940-tallet. Det ble laget 33.000 eksemplarer og triologien ble oversatt til 7 språk.

Sør i landet – nord i sjøen handler om skogskjempen Alv Udda, og folket omkring Femsjøen på 1600-tallet. Alv Udda bor på Lilleøya nord i Femsjøen. Alv Udda omgås alle samfunnslag slik Bye beskriver dette: Bønder, Skogsarbeidere, Saugarbeidere, Handelsmenn, Adel og embetsmenn, tjenere, soldater, «tatere» og «finner».

Les mer om Uddaspillet her: https://uddaspillet.no/

Kart til Vadet