Hopp til hovedinnhold

Undrumsdal Bygdekvinnelag

Logo

Aina Halvorsen og Torr Strøm forteller

Kvikkleire - hvordan den endrer seg ved berøring

Sanitetsforeningen solgte fastelavensris i forkant av møtet

Servering må til

GeoStrøm på besøk


GeoStrøm fortalte om grunnboring og kvikkleireproblematikk.

Berit Sæthre ønsket oss (17 stk i alt - inkl 6 menn) velkommen til møtet og spesielt Aina Halvorsen og Tor Strøm fra GeoStrøm som fikk ordet først. De fortalte at de hadde vært på Knutstad i 4-5 år etter å ha fått for liten plass på Sem der de hadde startet med 2-3 ansatte. Nå er de 23 – nesten halvparten fra Latvia. Det ble opplyst at disse var ansvarlige og flinke arbeidere. Tor Strøm har utviklet sitt firma og driver nå med grunnboring og laboratorieundersøkelser. De borer og undersøker om hvor fast grunnen er, hvor langt ned til fjell og hvordan det må fundamenters så det ikke raser ut. Kvikkleireproblematikken er aktuell for tiden – også i områdene rundt her.

Kunder er konsulenter og rådgivere som planlegger områder som skal bygges. NVE er en stor kunde, bl.a. med kartlegging av kvikkleire i store deler av landet. De har også godt samarbeid med sine konkurrenter som også er oppdragsgiver.

Kvikkleire består av flate flak (i motsetning til sand og vanlig leire/silt som er runde). Derfor blir det store konsekvenser når kvikkleire begynner å gli. Kvikkleire inneholder også mye mer vann enn annen leire, derfor stopper ikke slike ras like fort som andre leirras.

Det er Aina som holder styr på arbeidsstokken – hvem og hvor de forskjellige skal jobbe og hva hver skal gjøre. De har en arbeidsstokk med svært ulik bakgrunn som er veldig fleksible. Men 7 boreledere er nok avgjørende. De reparerer også rigger og annet utstyr selv.

Inntrykket er at de har store planer her i Undrumsdal. Noe av lokalene i det tidligere caravansenteret, som de også eier, blir leid ut til andre. Jobbene de gjør er rundt i hele Norge. Her i Norge har vi også egne boremetoder, da typen kvikkleiren ikke er lik. ”Vår” kvikkleire finnes bare i Norge, Sverige og Canada.

Aina ga oss prøver på kvikkleire. Når vi rørte ved den, ble den straks bløt og fløt utover. Da forstår man hvor farlig det er å begynne å grave i kvikkleire uten å være helt klar over hva man gjør og hvordan. Det var artig å oppleve kvikkleire ”in natura” og praten gikk livlig. Aina og Tor ble takket med en matbok hver for at de hadde fortalt så interessant om en stor bedrift som har dukket opp her i bygda.

Vi hadde kaffe/te og kake-servering samt utlodning av vårlige blomster.

Leder Jorunn Kjærnes fortalte at Jorun Ouff kan ha flatbrødkurs i forbindelse med tradisjonsmat. Men vi rekker nok ikke dette før til høsten. Da håper vi på interesserte både fra egne rekker og andre. Det ble oppfordret til at vertinnene kan lage noe av byggkorn til møteservering. Så må alle spørre enn venn eller nabo om å bli med på møte. Vi ønsker flere medlemmer! Inspirasjonsseminar blir 8.-10. november i Trondheim. Påmeldingfrist er 1. mai. Vi vil støtte de som har lyst til å delta (men har ikke tatt stilling til beløp). Men meld interesse så tar vi det opp. Og husk hyggekvelden for kvinner i landbruket eller potensielle/venner til slike: 15.mars på Steinbjørnrød. Se egen deling på fb.

Neste møte blir på Grøstad Gård der Gry Knapstad vil fortelle om sitt selskap og sine griser. Vi vil også få servert Grøstad-pølser! Velkommen på møte der siste tirsdag i mars!

Berit takket for i kveld og ønskes oss vel hjem. Takk også til vertinnene Ingegjerd Backe og Torunn Døvik.