Hopp til hovedinnhold

Valsøyfjord Bygdekvinnelag

8 mars 2016

Flyktninger og integrering var hovedtema på Valsøyfjord Bygdekvinnelags 8. mars arrangement i 2016. Vi hadde fokus på integrering og muligheter, og hadde fått besøk av kulturskolen i nabobygda Hemne med musikkspillet «Flere Farger Hemne».

Musikkspillet er utviklet av prosjektet «Fargespill» som ble laget i forbindelse med Festspillene i Bergen.

Arrangementet ble godt mottatt blant Halsas befolkning og det var et stort oppmøte denne kvelden. Valsøfjord bygdekvinnelag hadde også invitert ungdommene som bor på asylmottakene i Halsa, og våre nye landsmenn- flyktningene som har bosatt seg i Halsa kommune.

Åpningsvis fikk vi et sterkt møte med en reflektert flyktningkvinne i opplesningen av «Lillys dagbok». Halsakoret bidro med sang og flyktningkonsulent Helga Hjorthol Grønset holdt et fengende og inspirerende foredrag om det å bry seg. Om å engasjere seg.

Men hovedattraksjonen var syngespillet med ungdommer fra hele 9 nasjoner. Barn og unge fra forskjellige kulturer rundt om i verden som hadde møtt hverandre gjennom kulturskolen i Hemne. Mange av aktørene er nye i Norge, og har knapt vært her ett års tid. På tvers av nasjonalitet og kultur har barn og unge møttes for å lære av hverandre, og for å bekrefte påstanden om at musikk er et internasjonalt språk.

Forestillingen er satt sammen av sanger og danser som aktørene har tatt med seg fra sin kultur: Vill, vakker, trist og glad musikk. I møte med den norske sangskatten skapes en musikalsk fortelling om det nye Norge. 

Vi ble imponert, sjarmert og betatt. De berørte oss langt inni sjela med sin flotte formidling og sin glade innstilling til livet. Livet som med sine skyggesider kan være utrulig vanskelig og vondt- noe som mange av dem har fått erfart å kropp og sjel. Likevel var det en sprudlende livsglede de ga uttrykk for- en glede som smittet over og ga oss alle en god følelse i magen da vi dro hjem.