Hopp til hovedinnhold

Vang Bygdekvinnelag i Hedmark

Bilde fra koke gropa

Vang bygdekvinnelag 80 år


Vang bygdekvinnelag feiret sitt 80-årsjubileum med besøk hos Ole Nashoug på Mammuthus i Øvre Vang.
 

Vang Bygdekvinnelag 80 år.

Vang Bygdekvinnelag fylte 80 år den 5. mars, men ventet til 30. september med å jubilere.

Sentralstyremedlem fra NBK, Ingrid Marit Terum, leder i Hedmarks fylkesstyre, Sigrid Holmen, formann i Vang Bondelag, Hans Fredrik Bøhmer og 30 medlemmer fra Vang bygdekvinnelag fylte Mammuthus sist fredag, hvor vi ble tatt hjertelig imot av Ole Nashoug.

Betingelsen for å få komme til Mammuthus er å høre et kort, men veldig innholdsrikt og lærerikt foredrag om vår aller tidligste historie, fortalt av en fagekspert.
Ole Nashoug holdt tilhørernes oppmerksomhet fra første til siste ord. Foredraget hans alene hadde vært nok til å ta turen opptil dette spesielle stedet, men vi skulle jubilere, og jubilering ble det.
Værgudene var også med oss og vi hadde en fantastisk kveld med et fantastisk rundskue over Hedmarken.

Før vi gikk til bords, ble mange av oss med Nashoug ned til kokegropa hvor maten ventet oss, og dette var også veldig interessant, hvordan selve prosessen for gropmat foregår. Vi »toget» tilbake og var behjelpelig med å få maten i hus, som kort tid senere ble servert rykende varm – nydelig hjortefilet med rotgrønnsaker, bakt potet og herlig Brimi-inspirert viltsaus med både «sjalottlauk» og mye annet godt.

Helen Aalstad ønsket velkommen til bords, og før maten ble det skålt for lagets eneste æresmedlem, Svanhild Gabrielsen, som dessverre ikke kunne delta, og for Karen Skjeset som har vært medlem i VBK siden 1946, og som var til stede og holdt ut til festen av over. Deretter fulgte en prolog, skrevet og lest av Karin Garberg, med et sammendrag av lagets historie gjennom 80 år, men mest fokus på  de siste ti åra.

Det viser seg at de fleste bygdekvinnelag har problemer med rekrutteringen av nye medlemmer, og i sin tale kom formann i Vang Bondelag med et berettiget råd. Bygdekvinnelaga må bruke de nye sosiale fora mye mer aktivt. Dagens yngre bruker nettet til oppdatering, ikke aviser og oppslag. Deretter fulgte hilsninger og blomster både fra NBK’s hovedstyre, fra fylkesstyret, fra Furnes v/Torhild Dobloug og fra Romedal v/Gerd Vassaasen.

Det kom vakre blomster fra Stange Bygdekvinnelag og Vang bygdeungdomslag.
Praten gikk livlig og tida gikk fort. Vang Bondelags formann takket for særs velsmakende mat, og i stedet for dessert ble det kaffe og nybakte bløtkaker, ostekaker, kransekake, prinsessekake, rulader og sjokoladekake.
Helen Aalstad ledet festkvelden på sin sikre og lune måte og overrakte en blomsterhilsen til Karen Skjeseth og deretter en rosa rose til VBK’s styre.

Gerd Kojedahl   leste sin svigermors prolog til jubileet i 1971, Kvinner før og nå.
Medlemmene minglet og mimret. Det ble bladd i gamle fotoalbum og flere gode kommentarer kunne høres, for de fleste medlemmene har lang fartstid i VBK.

Men som kjent, tida går fort i godt selskap, så også i Mammuthus.

Helen Aalstad takket Ole Nashoug og hans medhjelpere for en svært hyggelig kveld, og ved midnattstid var de fleste på vei hjem.

Svanhild Gabrielsen fikk overrakt sin blomsterhilsen neste dag av Helen Aalstad.