Hopp til hovedinnhold

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag

Tove er nyinnflytter og driver Åkerblomsten

I den gamle skolestua er det god plass

Nyspira planter sto klare

Hemmelighetene ved såing

Plantelys kan være nyttig

Drømmebukett

Vakker løvemunn

Fantastisk Zinnia

Koselig i pausen

Dyrk din egen bukett!

Inspirerende kurs i å dyrke snittblomster på friland i sin egen hage

Vi har vært på kurs hjemme hos ett av våre nye medlemmer, Tove Austad i Åkerblomsten! Og hvilken inspirerende lørdag det ble! Tove og mannen kjøpte for 1 ½ år siden den gamle nedlagte Bråte skole, som var skolested i bygda vår frem til rundt 1960. De har bosatt seg der sammen med Tove sin mor.  På denne korte tiden har Tove etablert firmaet sitt Åkerblomsten. Allerede i fjor hadde hun stor produksjon av snittblomster på friland, der det i gamle dager var skolehage.

Nå vil hun vise folk hvordan man kan dyrke sine egne blomster i hagen, sånn at man til enhver tid kan gå ut og plukke seg en flott bukett. Prinsippet er at man skal dyrke blomster ute og høste dem mens de er i sesong. Vi trenger slett ikke importere snittblomster året rundt!  Med nøye utvalgte blomstersorter og gode kunnskaper om dyrking og ikke minst høsting, kan man høste friske blomster fra friland fra mai til oktober.

På kurset lærte vi om oppal av planter helt fra frø. Vi lærte grunnleggende dyrking av robuste småplanter og alt om jord, lys, vann og gjødsel.  Tove delte villig av sin erfaring om hva som er de beste snittblomstsortene, både i forhold til vanskelighetsgrad, plassbehov, holdbarhet i vasen og lengde på blomstringstid. Vi fikk triksene som gjør at plantene blomstrer mye og lenge.

Kursdeltakerne fikk utdelt sitt eget brett, og frø til å så. Tove hadde også sådd noe på forhånd slik at vi lærte god prikleteknikk. I tillegg fikk vi en gjennomgang av georginedyrking, og om hvordan dele georgineknoller og overvintre dem. Vi plantet en knoll hver, og fikk oppskriften for hvordan vi skal lykkes med dem. Potten med georgineknoll og brettet med planter og nysådde frø fikk vi med oss hjem, og det er starten på vår egen snittblomsthage. 

Og dessuten var det en hyggelig pause med nystekte kanelboller til kaffen!

Tusen takk for en inspirerende kursdag!