Hopp til hovedinnhold

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag

Marit og Solveig

Perfekt møljebrød

Mairi og Kristin opererer kjevlemaskinen
Solveig er dreven baker
Beate
Peggy og Anne
Kristin og Karin
Anne
Anne og Kristin
Anne Eva
Møljebrød

Møljebrødet er klart til jul

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag har hver høst bakt møljebrød for salg på bygdetunet før jul. I år var det 16 medlemmer som stilte opp!

Tradisjonen med mølje til jul er sterk i distriktet vårt. Derfor er vi også kresne på møljebrødet. Hvert år har en frivillig gjeng stilt opp og bakt kilovis med møljebrød. Møljebrød er en type fint flatbrød som kjevles så tynt som det er mulig å kjevle. Det er da det blir god mølje. 

Vi har holdt på ei hel uke å bake. Medlemmene har stilt opp så mye de kan, enten på dagtid eller kveld. Noen har bakt hver dag, og er nok litt slitne i skuldre og rygg nå. Vi leier det store kjøkkenet på grendehuset ei hel uke. Det blir en del melstøv når det kjevles så mye, så vi må vaske ned hele kjøkkenet etterpå!

Noen av bakerne er erfarne flatbrødbakere, mens andre er helt ferske. Men man får fort øvelse når man står time etter time og kjevler. Og så har vi det veldig moro sammen! Vi prater, tøyser og ler. I laget vårt er vi glade i å jobbe sammen mot et mål. 

For noen år siden kjøpte vi med støtte fra Sparebankstiftelsen Spydeberg og Sparebankstiftelsen DNB, en brukt kjevlemaskin . Den gjør den tyngste jobben på begynnelsen på hver leiv og gjør kjevlearbeidet lettere. Men det må allikevel håndkjevles! Vi baker også noe flatbrød som har litt grovt mel, da kjevles de litt mindre tynt, og det har også blitt populært.

Når vi selger flatbrødet på bygdetunet den andre søndagen i advent, står folk i kø lenge før salget starter og pakkene blir nærmest revet bort. Så avsetningen er det ikke noe problem med. Overskuddet av salget deler vi med Stiftelsen Vestre Bråte Bygdetun.

Det er moro å bidra til at gamle tradisjoner med julemat holdes i hevd!