Hopp til hovedinnhold

Møt ei bygdekvinne: Elisabeth Kallevik Nesheim

- Skal en ha ei god bygd å bo i må en ta del i lokalsamfunnet. Vil en ha det kjekt og lærerikt i tillegg så må en engasjere seg.

Hvilke aktiviteter er Vats Bygdekvinnelag aktuelle med i høst?

- Prosjektet «Lam i fortid og fremtid» som vi sammen med andre lokallag i Rogaland har fått midler til via Gjensidige-stiftelsen. Vi fikk med oss alle lokallag i Nord- Rogaland (Tysvær, Skjold, Imsland og Vats) i et felles prosjekt der vi skal følge lam fra slakting til ferdig vare. Her blir det mulig å følge våre tradisjoner fra kokegrop i vikingtida, pølseproduksjon, smalahåvefest, pålegg og nye måter å bruke lammekjøtt på.

Bilder fra prosjektet "Lam i fortid og framtid" i starten av september: Vikinggarden viste seg fra sin beste side da flokken med medlemmer fra bygdekvinnelaga på Haugalandet og representanter fra Rogaland Bygdekvinnelag ankom.

 

- Ellers gleder vi oss til den årlige Luciafesten nå når det nærmer seg jul.

 

Hvorfor er det viktig for deg å engasjere deg i lokallaget ditt?

- Å bry seg om å lage opplevelser på tvers av alder, interesser og bosted gir meg mye. Å se 20 - åringene kose seg like mye som de på 80 år på tur, skape godt naboskap, gi tilhørighet og vennskap. Har lært mye av fellesskapet kvinner imellom. Skal en ha ei god bygd å bo i må en ta del i lokalsamfunnet. Vil en ha det kjekt og lærerikt i tillegg så må en engasjere seg.

Da lokallaget holdt på å legge ned for noen år tilbake var vi flere som tok ansvar. Vi fant en arbeidsmåte som passet oss og gleden i å leke oss litt.

 

Da Norges Bygdekvinnelag oppfordret lokallagene til å sende inn 17. mai-hilsener, fikk vi en flott video fra Vats Bygdekvinnelag. Bygdekvinnene fra Rogaland stemte i med flerstemt «Ja, vi elsker» og 17. mai-tog.

 

Hva er din fineste opplevelse i bygdekvinnelaget?

- For nesten 30 år siden var det en bonde som ble syk. Kona, som var medlem i Vats Bygdekvinnelag, visste ikke sin arme råd for hvordan hun skulle få luke og tynne ut en stor åker med grønnsaker. Da fant styret på at vi skulle hjelpe til. Den opplevelsen glemmer jeg aldri. Damer med grev og arbeidshansker, med niste og drikke i trillebår, fikk i noen varme kveldstimer gjort jobben i en fei.

Må jo også trekke frem stoltheten over å være til stede på årsmøte i Norges Bygdekvinnelag på Ås i 1999. Da fikk jeg tildelt årets «I farta-pris» for innsats i frivillig arbeid.

 

Hva er det fineste naboen din har gjort for deg?

- Til en bursdag fikk jeg et dikt hun hadde laget selv. Rørende og sannferdig, med humor og skjemt. 

 

Hva er Norges mest undervurderte matrett?

- Komla! Det er en tradisjonsrett som vi bør hedre. Det er viktig å lage komla på ekte vis, med poteter fra bunn av, og med tilbehør som passer tradisjon i den delen av landet du er fra.

Her er en komle-oppskrift fra Rogaland

 

Hva er ditt favorittuttrykk som bygdekvinne?

- Det me ikkje får gjort idag, får me kanskje gjort i mårå!

 

 

 

Verv: Leder

Bosted: På solsiden av Storavatnet i Nedre Vats

Lokallag: Vats Bygdekvinnelag i Rogaland

Medlem siden: 1987 da vi overtok gården til svigerforeldre. De var syv damer fra 65 år og oppover som reiste seg og klappet da jeg kom på mitt første medlemsmøte.