Hopp til hovedinnhold
Trine Sjøvold i Bærum Bygdekvinnelag fronter kampanjen «Vinn over svinn». Foto: Helle Cecilie Berger.

Trine Sjøvold i Bærum Bygdekvinnelag fronter kampanjen «Vinn over svinn». Foto: Helle Cecilie Berger.

Trines matkamp

Bygdekvinnelagsleder Trine Sjøvold går til kamp mot nordmenns matkasting i ukas utgave av Bondebladet.

Lederen i Bærum Bygdekvinnelag går i bresjen for at folk skal kaste mindre mat. Hvert år kaster nordmenn 230 000 tonn fullt spiselig mat. 

«Vinn over svinn» skal gjøre susen

Hver person kaster 46 kilo, og tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er folk i Sjølvolls hjemfylke Akershus som kaster mest. Her kastes 25 prosent av den spiselige maten, mot 20 prosent på landsbasis.

Kampanjen «Vinn over svinn» skal bidra til at Akershus kommer under landsgjennomsnittet.

– Kampanjen ble igangsatt i slutten av 2014, da jeg satt i styret i Akershus Bygdekvinnelag. Satsingen er blitt positivt mottatt, men resultatene har vi ikke sett ennå. Utgangspunktet for satsingen er at én av fire bæreposer med mat kastes i Akershus, og det er flaut. Derfor fikk vi laget en årskalender med oppskrifter på hva folk kan bruke restematen til, forteller Trine Sjøvold til Bondebladet.

Vil at bønder skryter av seg selv

Bygdekvinnen fastslår at matkasting også handler om manglende respekt for matprodusentene.

– Bøndene burde begynne å skryte litt høyere. Hittil har de vært veldig beskjedne. Matkasting dreier seg ikke bare om privatøkonomi og samfunnsøkonomi, men også om manglende respekt for matprodusentene. Det aller meste vi lever av produseres av bønder og fiskere. Tenk hvordan det er for bonden at 25 prosent av maten hun produserer, blir kastet, forklarer Trine.

Dette er et utdrag av artikkelen som står i ukas utgave av Bondebladet. Her kan du lese hele intervjuet: