Hopp til hovedinnhold
Jorun Henriksen gratulerer Det Grønne Museums direktør, Anne Bjerrekær med prisen for beste nordiske matformidler. Norges Bygdekvinnelag var nominert i samme klasse. Foto: Helle Cecilie Berger.

Jorun Henriksen gratulerer Det Grønne Museums direktør, Anne Bjerrekær, fra Danmark med prisen for beste nordiske matformidler. Norges Bygdekvinnelag var nominert i samme klasse. Foto: Helle Cecilie Berger.

Alle de nominerte fra Norge i de ulike gruppene i Emblaprisen: Gulløye fra Nord-Norge, Dypvik Klippfisk, Undredal stølsysteri, Ringsaker kommune, Kvitnes Gård, Geitmyra Credo og Norges Bygdekvinnelag. Foto: Nina Sundqvist.

Alle de nominerte fra Norge i de ulike gruppene i Emblaprisen: Gulløye fra Nord-Norge, Dypvik Klippfisk, Undredal stølsysteri, Ringsaker kommune, Kvitnes Gård, Geitmyra Credo og Norges Bygdekvinnelag. Foto: Nina Sundqvist.

Alle de nominerte til Embla-prisene møttes i Oslo. Norges Bondelag var vertskap. Dagen startet med besøk hos Geitmyra kultursenter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Alle de nominerte til Embla-prisene møttes i Oslo. Norges Bondelag var vertskap. Dagen startet med besøk hos Geitmyra kultursenter. Foto: Helle Cecilie Berger.

Deltagerne var selv med på å lage mat. Her iherdig innsats på sykkeldrevet blender. Foto: Helle Cecilie Berger.

Deltagerne var selv med på å lage mat. Her iherdig innsats på sykkeldrevet blender. Foto: Helle Cecilie Berger.

Filetering av makrell var en av aktivitetene. Foto: Helle Cecilie Berger.

Filetering av makrell var en av aktivitetene. Her var det også mulighet for å lære filetering av fisk. Foto: Helle Cecilie Berger.

Bygging av potettårn var en annen aktivitet. Det er mulig å dyrke poteter på et lite område. Foto: Helle Cecilie Berger.

Bygging av potettårn var en annen aktivitet. Det er mulig å dyrke poteter på et lite område. Foto: Helle Cecilie Berger.

Matservering av kortreist mat fra Tine på Geitmyra kultursenter. Og ja, det smakte like godt som det ser ut. Foto: Helle Cecilie Berger.

Matservering av ekstremt kortreist mat fra Kine Bekkengen på Geitmyra kultursenter. Noe av maten vi spiste var høstet fra plenen vi gikk på. Og ja, det smakte like godt som det ser ut. Foto: Helle Cecilie Berger.

Vi gratulerer "Det Grønne Museum" med Embla-prisen

Det har vært en seier for oss i Norges Bygdekvinnelag å bli nominert som en av Nordens beste matformidler under utdelingen av Embla-prisen. Finalistene i konkurransen holdt meget høy kvalitet.

Matprisen EMBLA hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Nordens bondeorganisasjoner står bak prisen som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen ble i år utdelt for tredje gang. Nordisk råd ønsker at denne prisen på sikt skal være på linje med Nordisk råds litteraturpris.

Anerkjennelse for den viktige innsatsen vi gjør

– At vi ble nominert i klassen som nordisk matformidler av den Nordiske Matprisen EMBLA er en viktig anerkjennelse av bygdekvinnenes matkompetanse og det arbeidet vi gjør for å formidle tradisjonell bruk av norske råvarer, teknikker og metoder i matlagingen, sier Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag.

Her er den norske juryens begrunnelse for nominasjonen av Norges Bygdekvinnelag:

Norges Bygdekvinnelag er nominert til Embla for arbeidet organisasjonen gjør med å formidle kunnskap om tradisjonsmat i Norge og bærekraftig bruk av matressursene.

Norges Bygdekvinnelag har i dag status som rådgivende organisasjon til UNESCO på området mattradisjoner i Norge. Denne anerkjenner bygdekvinnenes matkompetanse og arbeidet med å ta vare på den immaterielle kulturarven. 

Gjennom kurs og formidling løfter bygdekvinnene kunnskapen ut til befolkningen. De lokale bygdekvinnelagene holder kurs for barn, unge og voksne i å lage alt fra neslesuppe til lefser og fiskekaker. Det handler om å lære videre tradisjonell bruk av lokale råvarer, teknikker og metoder i matlagingen. Det er dette som kalles immateriell kulturarv, den kunnskapen som sitter i hendene. 

– Mattradisjonene de forvalter, er ikke bare interessante av historiske årsaker, men kunnskapen om ressursutnyttelse og lokale råvarer går rett til kjernen av hva samfunnet trenger for bærekraftig forbruk og mindre matsvinn, sier jurymedlem Dag Terje Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening. 

Andre prisvinnere 

Embla-prisen består av syv klasser, nordisk matformidler er den ene. Hele tre av syv Embla-priser gikk til Norge: Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal Stølsysteri. Her kan du se og la deg inspirerer av de syv vinnerne:

Blant de nominerte var det mange dyktige mennesker. Her kan du lese mer om alle oss som var nominert i de ulike Embla-kategoriene.