Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Tilde Fagerstrand Heia sin juletradisjon


I Grong der jeg bor har vi tradisjon om å lage milli med lammekraft, som blir etter at vi har laget lammerull. Mølje er nok et annet ord for milli.

Tradisjonen er gammel og ulik fra plass til plass. Før var det min mor som laget dette, etter at jeg tok over gården har jeg overtatt denne tradisjonen. Ekstra moro er det å lage fra kjøtt av eget husdyrhold. I tillegg er dette en tradisjon som også min svigermor har, og vi samles også der for å spise dette før jula ringer inn.

I Grong bygdekvinnelag er milli også en tradisjon og lagets medlemmer samles og spiser milli i januar. Da er jeg passe mett på milli og kan gjerne vente til neste jul.

Hvordan vi spiser milli:

Vi bruker flatbrød som vi baker selv av Grong bygdekvinnelag si oppskrift. Flatbrødet knuser vi i en dyp tallerken, og heller så lammekraft over for å bløte flatbrødet. Når det er bløtt opp så tømmer vi krafta ut igjen.(min svigerfamilie spiser også krafta, så vi skal ikke langt unna før det er en annen rutine på det), oppå det igjenværende bløte flatbrødet så har vi det vi kaller møssmørdupp, i tillegg til bacon og sirup.

Kraftkost med annet ord, men for meg veldig jul.

Møssmørdupp lages etter slump oppskrift:

Kok litt vann i kjele, rømme og brunost til den smelter.

Litt sukker og salt, spe på med H-melk, litt fløte, jevn ut med hvetemel. Den skal være tykk.

Dette var oppskrifta jeg fikk første gang jeg skulle lage på egen hånd. Du kan tro jeg var stresset da jeg var så overmodig og hadde invitert folk på milli.