Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

hagen til Frøydis

Dyrk selv gruppens besøk i hagen til Frøydis

Gruppens september møte hadde vi hos Frøydis. Et frodig møte med økologisk dyrkede grønnsaker og andre vekster.

Vi startet i potetåkeren. Frøydis fortalte at hun hadde dyrket fram en helt egen potetsort. Ved å ta frø fra poteteplene og gi dem riktig behandling kan en dyrke fram disse til nye potetplanter.poteteple Hun hadde sådd 110 frø, og et eneste av frøene spirte og ble til en helt unik potetplante, og potetsorten kan vi gi navnet  "Frøydis" . Ved siden av potetåkeren dyrket hun også små maiskolber som ble til  hjemmelaget popcorn.

Poteteplene ser slik ut og de er veldig giftige, men inni er det mengder av små frø.

 

chiliFrøydis viste oss videre i hagen. Langs husveggen hadde hun mange ulike typer chiliplanter i alle slags fargerfasonger og styrke, bl.a. Rocoto Rød Grande og Reidun og chiliRocoto Yellow . Reidun tok seg en smak  av den ene - og den var sterk - hun mistet nesten pusten, og måtte få seg et glass med vann - mens vi andre beundret Kosmos/ Pyntekurvene i mange fargevarianter .

Turen gikk videre  ned til grønnsakene- og her var det frodig, noe bildene viser.Squash

grønnsak 1

 

 

 

 

 

 

Dette er en hage utviklet gjennom mange år.  Jordstykke var ikke så stort, men du verden så innholdsrikt. Kål, broccoli, rosenkål, bladbete, rødbeter og squash i ulike varianter, gresskar, selleri, gulrot persille, løk,salater, aubergine, fenikkel- ja alt hjertet begjærer av grønnsaker og grønt fant vi vel her. I to drivhus var det tomater, agurker og paprika. Frøydis fortalte om arbeidet med hagen, om det å dyrke økologisk, gleder og utfordringer. 

Etter en interessant og fin hagevandring ble vi bedt inn på kjøkkenet til en kaffekopp, deilig rabarbra pai og mer hageprat. Kjøkkenet var også en frodig opplevelse. Her hang hvitløken på rekke og rad til tørk, fine fletter med løk av forskjellig slag pyntet veggene og i vinduet hang et utvalg chili. På benk og hyller glass og hvitløkboller med frø og urter. Det var veldig mye å seløk på, lære av og beundre. 

 

 

 

 

 

Praten gikk som alltid livlig. Vi snakket om hvor viktig det var å plante riktig, bl.a. å gi plantene plass og ikke plante for tett, noe mange av oss synder mot. Det er så fristende å få plass til mest mulig.Vi snakket også om vinterlagring. Frøydis fortalte at hun legger rotgrønnsaker i torvmose i kjøleskapet. Unni fortalte om en gammel lagringsmetode - "Lagring i kule "- som ble brukt til å lagre kål og rotgrønnsaker. Grønnsakene legges direkte på jorda,og stables oppå hverandre i en kulelignende form under isolerende materialet - halm og jord og avispapir kan benyttes som isolasjon. Kula dekkes tilslutt med en presenning eller annet tett dekke. Det er viktig at den får lufting for å unngå råte.Det løste Unnis far ved å lage et hull litt høyt oppe i kula og stikke inn et rør, som ble vendt nedover for ikke å ta inn regn. 

Vi gikk heller ikke tomhendt fra Frøydis denne kvelden,jeg fikk med meg chilifrø som skal bli planter til neste år.

Vi takket  for et veldig inspirerende og fint møte - og spurte om å få lov til å komme tilbake til våren - for å se på våronna i den økologiske hagen til Frøydis.  

 

 

vinduet
                        Kjøkkenvinduet til Frøydis var et malerisk skue.