Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Vårtur i Hvalskogen

Vårtur i Hvalsskogen

Når vi feirer bursdag tegner vi på duken!

Alle liker pepperkaker! Her fra julebakst i Bryggerhuset på Tveiter

To trivelige bakstekoner!

Øvelse gjør mester!

Invandrergruppa


Siden høsten 2012 har vi samarbeidet med Folkeuniversitetet om å gi tilbud til invandrerkvinner på introduksjonskurset. Det startet som et tiltak i prosjektet "Bygdekvinnene åpner bygda". Hvert år har vi hatt 5 faste aktiviteter og noen ekstra.

Samarbeidet har som målsetting å gi kvinner på introduksjonskurset et innblikk i norske tradisjoner og kultur, og fremfor alt bidra til å styrke norskkunnskapene. Det har vært en spennende, lærerik og meningsfull aktivitet for alle som har deltatt. Vi bygdekvinner har også fått et innblikk i andre  kulturer og tradisjoner, og ikke minst kvinnenes situasjon i de ulike landene. På de faste aktivitetene har vi hatt med fra 6 til 12 kvinner av ulike nasjonaliteter. De fleste har vært fra Syria,Somalia og Afganistan.

Organisering.

Invandrergruppa består av:

  • Unni Bue - som har ansvar for kontakten med folkeuniversitetet:
  • Lisbeth Hagen- som har ansvar for kontakten med styret
  • Inger Ann Hestad - har ansvar for det som legges ut på Facebook
  • Bente Staff Brostrøm- har ansvar for å holde hjemmesidene oppdatert om det vi foretar oss.

Dette året planlegger vi disse faste aktivitetene:

  • Barnebursdag. Vi er i gang med å planlegge årets barnebursdag som vil bli avholdt en gang i slutten av februar. At kvinnene skulle få oppleve hvordan en norsk barnebursdag kunne se ut, var et ønske fra kvinnene selv. De var nysgjerrige på hva vi spiste, hvordan vi pyntet, hva vi lekte og hva vi sang. Barnebursdagene holdes hjemme hos en av oss. Det blir pyntet med ballonger, og bordet dekkes med papirduk som det kan tegnes på. En av oss er bursdagsbarn ( det er Unni som er selvskreven til det ) Alle gjestene får utdelt en innpakket bursdagspresang når de kommer og et kort til å skrive hvem gaven er fra. (Gavene er leker, spill  etc som vi har hjemme og som vi pakker inn og "låner" ut ).Gavene deles ut etter "Flasketuten peker på " prinsippet. Etterpå spiser gjestene pølser (kalkunpølser) og lomper. De som ikke vil spise pølser får brødskive med syltetøy. Så er tiden kommet til lek. Stolleken og Bro bro brille  blir gjennomført med stor entusiasme og mye latter. Etterpå serveres det sjokoladekake med 7 lys, til ære for vårt bursdagsbarn som alltid er 7 år, og bursdagssangen synges. Den er kopiert opp så alle får hvert sitt eksemplar. Selskapet avsluttes med "fisketur," alle fisker etter gotteposer. I Barnebursdagene har vi hatt med rundt 10 gjester- Det har vært en kjempeartig aktivitet, med mye latter og morro, og de er veldig populære.
  • Vårtur. Vårturen vil vi gå en gang i slutten av april. Turene har gått i området rundt Hvalstrand. Den har vært åpen for deltakere fra folkeuniversitetet og for de bygdekvinnene som har hatt anledning. I 2016 ble denne aktiviteten en åpen aktivitet, som et ledd i "Bygda i bevegelse". Erfaringen fra i fjor var stor interesse og deltagelse. Vårturen inneholder både natur og kultur i området rundt Hvalstrand. Turen er lagt opp av Unni og Randi Bue som har vokst opp i dette området, kjenner det kjempegodt og kan krydre informasjonen med små selvopplevde historier. Turen starter på parkeringsplassen på Hvalstrand .På veien til Gapahuken der vi skal spise matpakken vår får vi høre om planter og nyttevekster og om historien til Hval gård, der det nå er barnehage. Under spisepausen blir det vist plansjer med de dyrene som bor i denne skogen og om planter vi kan finne der. Turen gjennom skogen fortsetter forbi kalksteinsbrudd og grevlinghi, og går via den gamle dampskipsbrygga og den gamle kalkovnen tilbake til Hvalstrand. Der vi får orientering om Hvalstrand før og nå.
  • Høsting av epler. Høsting av epler foregår i september. Hvert år har vi vært så heldige å få høste i eplehagen til Guri og Johan Aalerud. Vi har flere epletrær som vi har ansvar for å høste. De skal høstes med nennsom hånd, og  legges pent i kasser for de skal selges itil butikken. Stygge epler og epler som faller ned skal legges for seg. Vi jobber, spiser matpakka vår, og forsøker å få tid til litt sang og leik. Det er alltid populært. Alle får med seg en pose 2. sorteringsepler hjem, og vi får med epler slik at vi kan lage eplemos sammen senere på høsten.
  • Tilslørte Bondepiker.  Denne aktiviteten har vi stort sett gjennomført i oktober. Den første gangen vi gjorde dette sammen høsten 2013 laget vi  "Tilslørte bondepiker" av eplene vi hadde høstet, og det var så populært at det har vi fortsatt med. Det er Inger Ann som har stilt kjøkkenet sitt til disposisjon for denne aktiviteten i disse årene. De som har høstet eplene skal nå skrelle dem og lage eplemos. Det går vanligvis raskt, veldig godt teamarbeid. Mens eplemosen avkjøles får vi tid til snakke sammen. De er stort sett nyskjerrige på hvem vi er og vi vil gjerne vite litt mer om dem. Dette er fin språktrening. Når eplemosen er kald lager vi "Tilslørte bondepiker" , som vi spiser etterpå. Og det er godt, alle liker denne desserten, og alle får med seg en plastboks med eplemos hjem.
  • Baking til jul. Foregår i desember. 2012 var første gang vi gjorde dette sammen. Da bakte vi på kjøkkenet til Bente. Senere har vi vært på Bryggerhuset, og i fjor fikk vi låne kjøkkenet til Yvonne på Berger gård. Dette har også vært en veldig populær aktivitet. Vi har bakt 2 sorter hvert år, pepperkaker, havreblonder, krumkaker og berlinerkranser. Krumkaker er med hvert år, de er valgt fordi da behøver vi ikke stekeovn, i tillegg til at alle syntes at krumkaker er kjempegodt. Vi er også avhengig av et ganske stort kjøkken. Vi har hatt med fra 6-10 kvinner. På Bryggerhuset kan vi være mange, men når vi er privat blir 8 personer det vi kan klare.

I tillegg til de faste aktivitetene har det hvert år kommet til andre. Et år var vi på et veldig hyggelig og lærerikt gårdsbesøk på Berger gård. Vi har deltatt på Juleverksted for alle på introduksjonskurset. Vært på gå-tur i området rundt Sem med både menn og kvinner fra introduksjonskurset. En gruppe kvinner laget mat til et av medlemsmøtene våre. I januar i år har vi lært å lage syriske småkaker av noen av de som bakte sammen med oss før jul.Vi har også blitt invitert på fester som elevene på kurset har arrangert i samarbeid med Folkeuniversitetet.

Vi ser fram til et nytt år med nye spennende kvinnemøter-

dsc_0597.jpg cimg2235.jpg dsc_0117.jpg dsc00257.jpg