Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Pærekake.


Dette er egentlig en høstkake, som passer å lage når pæretreet bugner av deilige pærer, som vi ikke riktig vet hvordan vi skal få benyttet før de blir overmodne. Her skal jeg fortelle hvordan jeg løste det i høst.

Kort fortalt så bar vårt eneste pæretre uhorvelige mengder pærer i fjor høst. Vi ga bort til alle vi kjenner som hadde lyst på pærer og brukte masse selv. Likevel var det mange igjen. Da kom jeg over en oppskrift på pærekake som så veldig fristende ut, og som ikke minst ga meg muligheter til å bake pærekake hele vinteren av pærer fra egen hage. Her kommer oppskriften:

Ingredienser : 

4 pærer - Pærene skrelles og deles i mindre  biter, og legges i en kjele sammen med

2ss sukker - 2 dl.vann- 1 hel kanelstang- 2 stjerneanis

Pærene kokes til de blir knapt møre og avkjøles i laken

Kakerøre:

175 g smør - smeltes

3 egg

2,5 dl sukker - egg og sukker vispes til eggedosis - og tilsett smøret

2,5 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker og

1 ts. malt kardemomme - alt det tørre blandes og siktes inn i røra som blandes forsiktig sammen, og helles i en form på ca 24.cm.

Hell laken fra pærebitene , men ta vare på den.

Legg pære bitene over kaken og stek den ved 175 grader i ca.45 min.

Avkjøl kaken i formen og drypp litt av laken over kaken mens den avkjøles - det gjør den ekstra saftig og du får med den fine smaken fra krydderet i laken, bl.a. synes jeg den lille anelsen av anis gjør susen.

Kaken er lett og bake, smaker godt for seg selv, men liker en kremklatt eller litt is også.

Alle de pærene jeg hadde til overs i høst, ble skrellet og kokt i denne laken, og frosset i passende posjoner til nye kaker. Jeg kan fortelle at kaken er en av de mest populære på tursentret som drives av datteren min.  Lykke til !!