Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Sommertur 2022

Årets sommertur gikk til Nes på Romerike. Der besøkte vi Stein skole "eventyrskolen", Gamle Hvam og Hvam videregående skole, tidligere Akershus landbruksskole.

Lørdag 25.juni dro bygdekvinner fra Asker og Røyken sammen med noen bygdemenn på tur. Vi var tilsammen 26 personer som denne strålende og varme sommerdagen satt oss i bussen på vei til nye opplevelser.

Første stopp var Stein skole, også også kjent som «Eventyrskolen».Det er et lite skolebygg i Nes i Akershus som i dag er museum og utstillingslokale underlagt Akershusmuseene. 1930-årene ble skolen utsmykket av kjente norske kunstnere, så vi skulle få oppleve en helt spesiell kunstutstilling.

På Stein ble vi mottatt av en entusiastisk og kunnskapsrik omviser som selv hadde vært elev ved skolen. Han startet omvisningen ute på tunet hvor han fortalte om den gamle skolen. Skolehuset er en trebygning i to etasjer fra 1852, som ble brukt som ordinær folkeskole fra 1912 fram til 1974.  Rundt 1930 tallet kom Erling Elverhøy som ung lærer til skolen. Han syntes skolen var trøstesløs, grå,trist og lite stimulerende for elevene. Han nevnte dette for Ingeborg Refling Hagen som han kjente fra sin barndom,og sammen la de en plan for å gjøre denne skolen til en vakker og inspirerende skole. De ønsket å bruke kunst og kultur  som virkemiddel for å stimulere til læring og mestring - et vei ut av fattigdommen som det var mye av i distriktet på denne tiden. I flere år samlet de inn penger for å realisere denne planen. Ingeborg Refling Hagen fikk flere av sine kustnervenner med på prosjektet. Både Reidar Aulie, Dagfinn Werenskiold, Henrik Sørensen, Birgit Abrahamsen, Harald Dahl, Ørnulf Bast og Per Teigen deltok i utsmykningen.

 

omvisningen

Jeg har lest et sted at "Stein skole er en fargebombe av en opplevelse, for både unge og eldre sanser". Det fikk vi virkelig  oppleve da vi ble vist inn i gangen som var malt i gult og blått, der alle dører var dekorert med bilder og sitater. Småskolens klasserom var det første vi  kom inn i. IRH. forteller selv om dette rommet at "det var akkurat så hyggelig som ei svart likkiste da vi begynte. Nye møbler og saker ble ikke skaffet tilveie . Vi brukte det som var,reparerte og pusset. Det nye er de store kunstverkene". Det store kunstverket i dette rommet var laget av Dagfin Werenskiold. Det kalte barna "Geitene i paradisets hage". Guiden vår fortalte at dette bildet var egentlig bestillt av  på daværende kronprins Olav til barnas rom på Skaugum, men da han hørte prisen kr.6000, trakk han seg. Han mente han ikke kunne forsvare å bruke så mye penger på kunst til barnas rom. Dette kunstverket endte her på Stein skole, etter at prisen var prutet ned til 1500kr.

Geitene i paradis

Det var mye å se her, og alt kan jeg ikke ta med. Jeg velger vedkassa malt av Per Teigen. Motivet er " Vesle Hans`eventyr " av Henrik Wergeland.

vedkassa

Ordensreglene tar jeg også med, også laget av Per Teigen

ordensregler

I klasserommet til de store barna, dominerer det store oljemaleriet " I natt red`n Henrik forbi"  av Reidar Aulie. Hele endeveggen er dekket av det. Det viser Wergeland som rir gjennom Romerikets landskap på Vesle Brunen, og er inspirert av IRH dikt . Hun beskriver det slik "Det er mørkt forran, men bak er det tindrende lyst, og ut av lommene hans risler frø og blomster. En unge titter fram for å se nøyere på ham, en kvinne går og plukker  fruktene i Wergelands far, og den nye tia kommer stupende inn i bildet, finner blomsterfaret og forbinder seg med Wergelands gjerning"   Aulie betraktet dette  maleriet som sitt hovedverk. Siden Henrik Wergeland, folkeopplyseren, var hjemmehørende i  Romeriksbygdene  var det naturlig at hans ånd har fått sette preg på skolen. Wergeland bilde

 

Alle møbler i dette rommet er også dekorert, vedkasse, kateter og alle skap. Taket har fått stjernehimmel, på pultene er det motiver fra fruktblomstring og orgelet er skapt om til et  blomsterbed   

orgel

Dørene er rikt dekorert som alt det andre, her også med visdomsord. På døra inn til småskolen som er dekorert av Karl Teigen - finner vi visdomsord fra Goethe. Bildet forestiller en liten gutt som er sovnet fra arbeidet sitt. IRH forteller at dette bildet "gjør et voldsomt inntrykk på barna"

"Det Olemann forsømmer - tar Ole aldri att "

Dør Goethe

På innsiden av døren i småskolen er det malt et motiv fra "Skabelsen,Mennesket og Messias" av Henrik Wergeland :

innside av dør

Fra skolerommene gikk vi opp til foreldresalen i 2.etasje. IRH beskriver foreldresalen slik "Foreldresalen gir et umiddelbart inntrykk av fest - -det blågrønne golvet skinner mot hvit brystpanel under rosa vegger."  Dekorasjoner  var det her også, med sitater på dører og på vegg. I denne salen ble det holdt møter med foreldre, litterære forelesninger og musikkvelder. "Her var bare det beste godt nok".

Vi må takke for en engasjerende og morsom omvisning, og avslutter besøket  med et sitat fra Ingeborg Refling Hagen selvSitat 

Tømmerlåven

Veldig godt fornøyde med vårt første stopp på turen, kjørte vi videre til Gamle Hvam museum.

Museet ligger på den gamle storgården Store Hvam i Nes kommune.  Her kan slektene føres tilbake til 1300-tallet.  Gården var i privat eie frem til 1908, den ble da solgt til Udnes sognestyre, som også kjøpte Vesle-Hvam og Tomter.  Fylket ville etablere en landbruksskole og de bestemte seg for Hvam i Nes.  Skolen ble bygget på Tomter gård og sto ferdig i 1911.

Gulbygningen

Museet har kafe og en koselig liten landhandel.  Utenfor dette huset, kalt Gulbygningen, er det en praktfull hage med blomster og planter av mange slag. Turkomiteen hadde bestilt kaffe og vafler til oss i kafeen.  Bestemors boller på innerlomma var også gode å ha!

Svalgangsbygningen

Den første bygningen som ble vist oss var Svalgangsbygningen som ble fredet i 1921.  Nå var den godt pakket inn i stål og plast og de modigste tok seg opp på stillaset og fikk se arbeidet med restaureringen som pågår.  Da bygningen ble flyttet til landbruksskolen var det den kjente arkitekten Arnstein Arneberg som ledet restaureringsarbeidet.  Dette arbeidet ble avsluttet i 1915.

Kjona

Vi fikk også se Kjona der det ble tørket korn og noen ganger lin og malt.  Kjona sto ofte ute på tunet utenfor låven på grunn av brannfaren.  Tømmerlåven og stallen er fra andre halvdel av 17-tallet.

Steinfjøset

Det store Steinfjøset inneholder en stor samling redskaper og landbruksmaskiner fra de siste 200-250 årene.

 

Gamle Hvam museumEtter all denne informasjonen fikk vi en kort kjøretur til Hvam videregående skole (tidligere Hvam landbruksskole).  En lærer ved skolen tok imot oss og fortalte om skolen slik den var før og hvordan den drives i dag.  Fra å være en ren landbruksskole er den nå blitt en videregående skole med tre linjer; Naturbruk,  idrettsfag og medier/kommunikasjon.  Skolen har et internat med plass til ca. 100 elever.

Den eneste i følget som hadde gått på Hvam var Sigmund Bue, sittende på bildet.  Siden jobbet han på skolen, og sammen med konemor Unni, bodde han her i noen år.

Mot AskerTuren ble avsluttet med middag på Nebbenes kafe.  Her ble vi servert noen gedigne porsjoner med medisterkaker, surkål, erter og megastore poteter.  Men er du sulten nok .......

Siste stopp Asker, og som vi pleide å avslutte stilene på skolen:

              VI VAR ALLE ENIGE I AT DET HADDE VÆRT EN FIN TUR!