Hopp til hovedinnhold

Asker Bygdekvinnelag

Damer som baker kaker (og mye mer)
Sølvi Wærhaug kveldens foredragsholder
Marit og resten av forsamlingen følger spent med
Yvonne, opphavet til boken

VEL GJENNOMFØRT SONEMØTE


Høstens sonemøte ble holdt på Asker Museum i midten av september .  Vi hadde gjester fra Rælingen, Bærum og Nittedal/Hakadal  i tillegg til mange fra eget lag.


 

Kvelden ble åpnet med omvisninig i Tilla og Otto Valstads hjem.  Otto Valstad var opptatt av å samle og ta vare på ting.  Han var spesielt opptatt av antikviteter og kulturhistoriske gjenstander, gjerne av lokalhistorisk verdi.  Otto reiste også mye utenlands for å samle spesielle gjenstander og dette gjorde hjemmet deres til  et spennende møte mellom norsk og utenlandsk kultur.

Vi fikk også omvisning i Galleriet som Otto selv bygde i 1937.  Her henger mange av hans malerier og tegninger.

Inne i kafeen ble vi ønsket velkommen av Yvonne som ga ordet videre til Bodil fra Akershus bygdekvinnelag.  Hun hadde med hilsen til oss og orienterte oss om planene fremover  både i Akershus og sentralt.

Så var det tid for  servering,  Gulrotsuppe med tilbehør, laget etter en oppskrift av Minna Wetlesen.  Minna skulle vi få høre mere om etter å ha kost oss med en veldig god suppe, eplekake og kaffe.

Sølvi Wærhaug, journalist og forfatter, holdt et spennende foredrag om Minna Wetlesen som startet den første husmorskolen i Norge på Abildsø gård i Oslo.i 1865.  Minna er vår leder Yvonnes, tippoldemor !  Yvonne har tatt vare på bilder og dagbøker etc. etter henne og dermed har Sølvi kunnet skrive en utfyllende og spennende bok om Minna og alt hun utrettet.  Minnas store oppgave her i livet var å gi jenter mer utdannelse enn bare folkeskolen.    Boken,  handler mye om forskjellen på menns og kvinners rettigheter på 1800-tallet, kvinner fikk jo ikke stemmerett før i 1913!  Minna innså imidlertid at kvinner betydde alt for familenes trivsel, kosthold og helse.  På husmorskolen fikk de unge jentene opplæring i ernæring, renhold, dyrestell osv.,   Boken forteller også mye om samfunnet på 1800-tallet.  Jeg vil anbefale alle å lese "Damer som baker kaker".  Det som er esktra morsomt for oss her i Asker er at en av Minnas  døtre og svigersønn startet husmorskole på Berger gård! 

Boken var til salgs på møtet og mange fikk med seg hjem "Damer som baker kaker" med en hyggelig hilsen fra Sølvi på første side. 

Litt prat ble det også tid til, men noen hadde  lang vei hjem, så ved 21.30 tiden var den hyggelige kvelden over!

 

PS. Jeg har lest halve boken til nå og kan trygt anbefale den,  lærerik og full av detaljer om en tid som ikke er så langt tilbake, i hvert fall ikke for oss som har levd en stund, men allikevel så fjern!