Hopp til hovedinnhold

Dagali Bygdekvinnelag

poteter og bygg
Flekke kokte  poteter

Flekke kokte poteter.

De kokte potetene ble malt på en gammel kvern.

Gammelt redskap til å stampe potetene i stykker.

Deigen er klar .

Erfaringen ble - "vær lett på handa".

Steking på takke. Ulike fasonger.

Og runde lomper.

Legges til avkjøling i klede.

Smør og brun ost på lompa - m m m

Poteter + bygg = potetlomper


Tradisjonsmatskolen - fra jord til bord. Medlemmene i Dagali 4-H lærte å bake potetlomper. 

Ungdommene fikk se et potetris der potetgraset var frosset.  Byggen som var tatt med, var dyrket fram i Dagali denne sommeren. Den ble ikke moden. ( Fra bonden sin side skulle det bli dyrefor)

Dette illustrerer hvor vanskelig det er å dyrke mat her i bygda som ligger godt over 800 moh. Før var folket her prisgitt de avlingene de fikk. I dag kan vi gå på butikken å kjøpe når vi trenger noe.  Ungdommene fikk høre litt om potetens historie før bakingen ble satt i gang.

Det ble brukt 2 kvelder, med 2 grupper pr kveld. Det  var lærevillige og flinke ungdommer. En gruppe bakte med glutenfritt mjøl. Det ble vellykket.

Vi voksne lærte også noe på disse kveldene....