Nye matvaner? Det er hjernen som råder.

Lyst på sjokolade og mellommåltider? Hjernen er sjefen og avhengigheten velger oss. Doris Hildenbrand har tipsene til hvordan du skal få hjernen over på andre tanker.

Kroppen ønsker mer og mer

Å være avhengig vil si å ha et sykelig forhold til enkelte stoffer. Har man blitt avhengig, så er man det hele livet og må selv ta noen aktive grep.  Sukkeravhengighet kan være like vanskelig å takle som å være avhengig av heroin. Hjernen trenger stadig større mengder av sukker for å oppnå samme kick som tidligere. Det tar bare en uke for kroppen å venne seg til større mengde, for deretter å ønske seg mer. Konsekvensen er at alt for mange får følgeplager, fordi de lar hjernen styre sier Doris Hildenbrand.  Mat må vi ha og vi må spise for å opprettholde kroppens energi og forbrenning. Sjokolade og godteri trenger vi derimot ikke og avhengighet er i ytterste konsekvens dødelig. Hun viser til at det finnes løsninger og en måte å endre vaner på, er å følge metoden «spis deg fri». Å spise seg fri er å følge visse prinsipper og planlegge måltidene. I dag er maten så mettet av næring at det kan føre til fett i blodårene. Det er påvist økt forekomst av diabetes og hjerneslag hos barn som følge av deres matvaner. Næringen i dagens mat gir ikke signaler om at vi er mette, men gir signaler om at vi ønsker mer og mer.  Helse er atskillig viktigere enn utseendet og at kvinner legger på seg i overgangsalderen er bare en myte.  Har man fått lagt på seg, er det ikke nødvendig å drasse på overflødige kilo resten av livet. Da må du må ta noen aktive valg når det gjelder hva du skal spise. Du må også være modig nok til å svømme mot strømmen, ved å ta med deg din egen mat og holde på prinsippene. Et viktig budskap er at overvekt ikke handler om å være lat, det skal man legge fra seg. Det ble også sagt, at det er lettere å ta aktive og riktige valg når man vet at det handler om avhengighet og hjernens signaler.  Moderasjon er atskillig vanskeligere å takle enn avholdenhet. Så derfor skal du planlegge hva du skal spise til faste tider og husk at kroppen trenger fett. Prøv å unngå billige planteoljer, men kjøp oljer med god kvalitet. Lær deg måltidenes sammensetning og vei maten, for å sikre at kroppen får nok mat og næring for å holde i gang god forbrenning.  Følges den oppsatte planen fører det til rask vektnedgang. Kvinner må bli flinkere til å ta vare på seg selv og ikke hele tiden ivareta alle andre. Lev livet godt og lær deg selv til spise igjen, på en måte som kroppen har det bedre med.

Bygdekvinner til lading

Jorunn Hogstad og Aud Moe har deltatt på seminaret «bygdekvinner på lading». Det hadde vært et givende seminar og de ønsket at alle hadde hatt muligheten til å delta. Seminaret inneholdt foredrag om tradisjonsmatskolen og alle lokallag ble oppfordret til aktiviteter. Einar Risvik hadde innlegg om bygg og sunnhet, med noen viktig påminnelser.  Ikke spis foran TV. og ikke spis for mye. Bygg kom lenge før poteten og han mente bygg hadde reddet menneskeheten. Bygg smaker godt, gir god metthetsfølelse og kan gjerne spises et par ganger i uka. Kreative klær ble vist frem av Hildur Øygarden sydd av gjenbruk.  Hun hadde brukt to måneder for å skjønne hvordan symaskinen fungerte, men nå produserte hun flotte fargerike kjoler til salg.

Bli medlem