Hopp til hovedinnhold

Østre Udnes bygdekvinnelag

Grøt i ny drakt

Grøt i ny drakt

Nytt år – nye forsetter: Hva med å minske matsvinn?


Noe alle kan gjøre for klima og miljø er å la være å kaste mat.

Det sies at en av fem bæreposer med mat som kjøpes inn blir kastet. Dermed er det i husholdningene det kastes mest mat. En god del av dette er «tallerkensvinn», det vil si det vi legger igjen når vi har spist. Noe er resten i gryta, men mye er også mat i uåpnede pakninger som kastes fordi «best-før-datoen» er passert.

Enkleste måte for å ikke kaste mat, er å ikke kjøpe inn mer enn en trenger, men det er ikke alltid lett å beregne, og av og til skjer uforutsette ting. Det er bra å kildesortere, men å lage biogass er en veldig uøkonomisk måte å produsere energi på. Det enkleste er selvsagt å bruke restene slik de var, f.eks. ved å varme opp kjøtt i saus, eller varme opp igjen suppe. Mange matrester kan få et nytt liv som noe annet enn utgangspunktet.

Noen enkle eksempler er risgrøt som kan bli til en enkel riskrem, varm rispudding eller som oppskriften under:

 

Orientalsk rispudding

4 porsjoner

6 dl risgrøt

Litt melk

3 ss sukker

½ ts malt eller revet muskat (kan sløyfes)

1 ts malt kardemomme

5-6 mandeldråper

2-3 ss hakkede pistasjenøtter eller mandler

Rør grøten myk med så mye melk som skal til for å få den smidig. Mengden vil avhenge av hvor fast grøten er i utgangspunktet. Bland i sukker og krydder. Velg om du vil fordele desserten i porsjonsskåler eller ha den i en pen bolle. Strø de hakkede nøttene på toppen.

Mye av det som kastes er meieriprodukter og brødvarer. Fersk brød, frukt og grønnsaker har ikke «best-før-dato». Mange foretrekker likevel dagferske produkter. Om du har brød du ikke ønsker å spise som det er, kan du tørke det. Enklest kan du bare legge skivene utover benken til neste dag, eller du legger dem på rist inne i stekeovnen. Lar du dem få en liten stund med varmluft på inntil 50 grader, så vil tørkingen gå raskere. De tørre skivene kan du lagre i en pose og bruke på toppen av en gratinert løksuppe. Brødet blir fuktig av suppa, og forskjellen på tørket og ferskt brød blir her lite merkbart. De tørre skivene kan du også knuse med kjevle eller male på en kjøtt- eller mandelkvern dersom du har det. Brødsmulene kan brukes i tilslørte bondepiker, på toppen av hjemmelaget fiskegrateng eller som panering til kjøtt eller fisk. Du kan også skjære brødet i terninger og lage dine egne brødkrutonger.

Meieriprodukter kan være helt brukbare etter «best-før-dato». Sure og fete produkter holder ofte lengst. Rømme og yoghurt i uåpnede pakninger vil i de fleste tilfeller være like gode flere uker etter den datoen som står på. Om en likevel ikke ønsker å drikke eller spise produktene som de er, kan de brukes i varmebehandlet mat. Søte melkeprodukter passer godt til grøt av forskjellige typer, og pannekaker og vafler er populært blant unge og gamle. Hva med å lage en dessert? I semulepudding, minuttgrøt og puddinger fra pakke kan du bruke en god del melk. På en sjokoladepudding eller gele kan du bruke en hjemmelaget vaniljesaus. Forskjellige typer yoghurt passer veldig godt til forskjellige surmelkskaker, for eksempel en med krydder.