Hopp til hovedinnhold

Østre Udnes bygdekvinnelag

Publikum smaker på ville vekster

Publikum smaker på ville vekster

Bente tester om vassarve virkelig kan brukes i salat

Bente tester om vassarve virkelig kan brukes i salat

Brød med ugraspesto

Brød med ugraspesto

Grønn lasagne

Grønn lasagne

Saft av mjødurt og geitrams

Saft av mjødurt og geitrams

Dessert

Dessert

Sommeravslutning med ville vekster


Vårt første og siste møte på en stund ble holdt utendørs tirsdag 16. juni. Det var egentlig to møter sammenslått til et. Ane Grøndahl rigget til utekjøkken, og det ble servert smaksprøver av forskjellig ugras og annet.

På grunn av nedstengningen har vi ikke hatt noe arrangement siden begynnelsen av mars. Pause på over tre måneder har vi ikke vært særlig vant til. Med et godt langtidsvarsel tok vi sjansen på å innby til et møte med «ville vekster» igjen. Det har tidligere vært populært, og det var ønsket da vi satte opp arbeidsplanen for året. Om folk hadde blitt avvent med å gå ut, om det ble kollisjoner for noen, eller om det er bekymring for smitte som holdt mange hjemme er ikke godt å si. Sannsynligvis kan det ha vært en kombinasjon.

Noen av møtedeltakerne tok en rask tur ut i marken for å finne noe vi kunne snakke om. Eva Øvren fortalte hva som var funnet og hva de forskjellige plantene kunne brukes til. Hun tok også en runde om forvekslingsarter som en absolutt ikke bør spise.

Ane og Eva hadde «juksa lite grann» og samlet en del planter til mat på forhånd. For å holde på sikringstiltak mot mulig koronasmitte, satt folk med litt avstand og Ane med hjelp delte ut lekre tallerkener med smaksprøver, slik at ikke flere skulle ta i samme bestikk etc. Som «forrett» ble det servert pannestekt geitrams med syltede granskudd. Så ble det servert foccacia med skvallerkål og ramsløk ledsaget av to versjoner av pesto med de samme vekstene. Vi hadde også en grønn lasagne der det var brennesle i platene og brennesle og traktkantarell (fra fryseren) i fyllet imellom. Kokken smakte til med løk og krydder. Små paier fylt med stuet meldestokk gikk ned på høykant, og det gjorde også brenneslesuppe. Som drikke hadde vi saft med mjødurt og geitrams. Det var egentlig akkurat litt for tidlig for disse blomstene, men igjen kom fryseren til sin rett. Slik saft har ikke så god holdbarhet, så det beste er å fryse ned det som ikke skal brukes i løpet av få dager. Fylt på plastflasker og fryst, kan den holde seg lenge.

Til avrunding smakte det godt med kaffe. Den ble servert med to forskjellige rabarbra-kaker (ikke vill, men villig), melonbiter og konfekt. Det var godt å være i gang igjen, men nå er det sommerferie i Bygdekvinnelaget, og framtiden vil vise hva det er mulig å få til av aktiviteter fra august og utover.

Nederst på siden ligger det ved en planteliste som ble delt ut på møtet. Den består av planter vi antok at vi ville finne på denne lokaliteten i juni, men ikke alle kom med rent fysisk. Dette er ikke en liste som er uttømmende over hva som finnes av spiselige planter. Det som står om hver enkelt er også veldig kort og stikkordsmessig, og det som står om bruk i folkemedisinen er ikke alltid dokumentert at faktisk virker. Det kan godt være at mange av plantene har flere bruksområder både som mat og medisin enn det som er listet her. Vær forsiktig med planter du ikke kjenner! For eksempel kan ramsløk og liljekonvall ligne hverandre, men du bør absolutt ikke spise sistnevnte.

ville_vekster_planteliste_4.pdf