Bygg til forrett, hovedrett, hvilerett og dessert

Bygg er en av verdens eldste kulturplanter, og vi finner den som byggmel og byggkorn. 4 april lagde vi retter med byggkorn som hovedingrediens til både forrett, hovedrett, hvilerett og dessert. Særdeles smakfult, og en hyggelig kveld.

Den første retten var Arne Brimis byggrynsgryte  fra Gutta på tur.

Til 4 personer brukte vi:

250 g byggryn bløtlagt i vann natten over

1 l eplejuice av god kvalitet

50 g rosiner

100 g nøtter

200 g eple skåret i biter

Kok byggrynene møre i god eplejuice. En trenger ca 1 liter. Når byggrynene er møre vender vi inn 50 g rosiner. La dette bli varmt før det serveres som en god grøt med nøtter og epler.

 

Rett nummer 2 var kornkarbonader

3 poteter,1 løk, 1 ts salt, 1/4 ts pepper, 1/2 ts paprikapulver, 3 egg, 1 dl hvetekim, 1 dl hvetekli/kruskakli, 1 dl havregryn, 1 dl byggryn, rødbetesalat, fetaost, frisk salat.

Bygg kokes som anvist på pakken. Poteter og løk rives på rivjern. Bland sammen bygg, poteter og løk, ha i hvetekim, kli og havregryn. Tilsett eggene og rør godt i farsen. Smak til med krydder.

Stek karbonadene i en stekepanne med margarin.

Anrett karbonadene på fat med grønn salat, rødbetesalat og fetaost.

 

Rett 3 var byggrynsalat

Til 4 personer brukte vi 4 dl byggryn, 2 ss olivenolje, 100 g strimlet spekeskinke, 4 ss rosiner, 2 ss tørket aprikos, 2 ss tørket fiken, 2,5 dl ristede nøtter, hakket gressløk.

Byggryn legges i vann natten over. Sil av vannet og ha grynene i en kjele med vann og kok til de er møre, ca 15 min. Rør inn olivenolje. Spekeskinke strimles og vendes i. Rosinene vendes i. Aprikos og tørket fiken skjæres i terninger og vendes i. Nøtter fås ferdig ristet og saltet i butikken, og vendes i. Smak til med rikelig pepper og salt. Hvis du har en sitron på lur eller noen dråper eddol, ha det i til slutt. Salaten holder seg tre dager i kjøleskap.

Bli medlem