Hopp til hovedinnhold

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag

Peggy legger siste hånd på verket

Møljebrød

Karin har kontroll på kjevlemaskin

Kristin har kontroll på steikinga

Bakte møljebrød


Ytre Hobøl bygdekvinnelag har i en årrekke samlet de beste bakerne sine og bakt mengder med møljebrød for salg

Møljebrød er svært tynt og fint flatbrød som brukes i mølje og som gjerne serveres i forbindelse med jula. Det har vært rift om møljebrødet vårt, men etterhvert har det blitt vanskelig å skaffe flatbrødbakere til å kjevle såpass mye. Vi har hvert år bakt flatbrød av bortimot 70 kilo mel. Derfor hadde vi søkt Sparebankstiftelsen Spydeberg og Askim og Sparebankstiftelsen Dnb om penger til å kjøpe kjevlemaskin. Da ville kjevlearbeidet bli lettere. Vi var heldige og fikk 26.000 kr av hver av stiftelsene. Det var nok til en brukt kjevlemaskin som kostet oss 42.000 kr, pluss noen annet utstyr, bl.a nye steketakker. Vi måtte forske litt ut hvordan man bruker en slik maskin, og det gikk overraskende bra. Den tunge kjevlejobben med å kjevle en fast flatbrøddeig ble mye lettere, for nå trengte vi bare å finpusse på leivene litt til slutt før de skulle steikes. 

Vi leide det store kjøkkenet på Fossnes grendehus ei uke, og holdt på der hver dag, hele dagen. Siden dette også var i koronatida, var vi påpasselige med smittevern, hygiene og holde god avstand til hverandre. Vi bakte møljebrød og noe tykkere flatbrød av 65 kilo mel, så det ble mange pakker. Tidligere har dette blitt solgt på førjulstreffet på bygdetunet. Men siden det var avlyst i 2020, så måtte vi finne andre løsninger. Da puibliserte vi på Facebook, og solgte direkte fra Fossnes siste dagen. Det vi hadde igjen sto vi utenfor lokalbutikken en lørdag i desember og solgte, og det gikk unna som varmt hvetebrød. I alle år har vi gitt halvparten av overskuddet av møljebrødsalget til Stiftelsen Vestre Bråte bygdetun, så også dette året.

Erfaringen vi satt igjen med, var at vi nå klarer å fortsette med møljebrødbaking selv om mange av de drevne flatbrødbakerne har gitt seg på grunn av alder. Vi fikk med oss nye bakere, som tross alt lærte mye om kjevling selv om maskinen hjalp oss mye. Selv om vi hadde kjevlemaskin, må det fremdels lages deig, finkjevles, steikes og pakkes. Og ikke minst måtte kjøkkenet vaskes ned etterpå, det var melstøv overalt!

Men flatbrødet ble helt førsteklasses!