Hopp til hovedinnhold
Oddmund Ljosland, ordfører i Åseral kommune tar seieren i kvalifiseringen i Vest-Agder. Foto: Geir Dåsvatn/OpplevEvje.no

Oddmund Ljosland, ordfører i Åseral kommune tar seieren i kvalifiseringen i Vest-Agder. Foto: Geir Dåsvatn/OpplevEvje.no

Norgesmesterskap i norgeshistoriens viktigste egenskap

Siden 1800-tallet har poteten vært en av landets aller viktigste matvarer. Full av næring og vitaminer fôret den landet i harde tider. Nå arrangerer bygdekvinnelag NM i potetskrelling landet rundt.

Under mat- og landbruksfestivalen Midt i Matfatet på Hamar går finalen i årets Norgesmesterskap i potetskrelling av stabelen. Bygdekvinnelag landet rundt har avholdt regionale kvalifiseringsmesterskap med mer og mindre overraskende resultater og svært god stemning. Finalen avholdes i det selvsagte potetfylket Hedmark, men faktisk var hedmarksbøndene temmelig trege til å ta i bruk jordgullet.

 

Krig og prester
Det måtte en napoleonskrig til for at potetdyrkingen virkelig skulle få fart i Norge. Som Hilde Sandvik ved Universitetet i Oslo skriver, gjorde importblokaden av korn det særlig vanskelig når frost og regn ødela avlingene i landet, og nøden gjorde at man omfavnet poteten på mange fronter.

 

Antagelig hjalp det også å ha prester på laget. Flere av prestene ble kalt «potetprester», og misjonerte for rotfrukten gjennom veiledninger og taler. Presten i Ullensvang i Hordaland ga ut sin «underretning» om poteten allerede i 1763. Lite visste han at det kom til å avholdes norgesmesterskap i potetskrelling 255 år senere.

Ellen Kristiansen, Marthe Berit Aasen og Oddveig Nygård. Representanter for
Aust-Agder Bygdekvinnelag og Vest-Agder Bygdekvinnelag. Foto: Geir Dåsvatn/Opplevevje.no

10 års jubileum

Sist det ble avholdt et så offisielt NM i potetskrelling var i 2008, den gang også på Hamar. Den gang var det Lina Belickien som gikk av med seieren, med 1473 gram skrelte poteter på 3 minutter. Lina har nå hatt tittelen i 10 år, og mon tro om ikke det er mange som sitter og klør etter å skrelle av henne tittelen i år.

 

Delfinaler

De siste helgene har bygdekvinnelag landet over arrangert delfinaler i det store norgesmesterskapet. Mange delfinaler har gått av stabelen under lokale åpen gård-arrangementer. Reglene er temmelig enkle, det er om å gjøre å skrelle så mange Asterix-poteter du kan i løpet av tre minutter. Potetskreller må du ta med selv, og mange har med skrellere fulle av lokal- og familiær historie.

 

Trøndelag og Møre og Romsdal

I Halsa i Møre og Romsdal kjempet tolv sterke damer om seieren før Anne Botten Stokke gikk av med seieren. Under åpen gård på Rein Kloster på Rissa i Sør-Trøndelag serverte bygdekvinnene både rømmegrøt og storkonkurranse. Margot Kvithill gikk av med seieren med hele 1600 gram skrelte poteter. Dessverre blir det ikke avholdt kvalifiseringsrunder lenger nord enn Trøndelag i år.

Rissadamene i full gang med salg av rømmegrøt. Foto: Rissa Bygdekvinnelag

Sørlandet

På sørlandet var det heldigvis stor spenning og morsomme utfall av konkurransen. I Grimstad i Aust-Agder forsvarte fjorårets vinner tittelen som lokal mester da Else Bringsverd tok hjem seieren fra Potetfestivalen i Bringsverd for andre året på rad. I fjor var vår alles kjære Ingrid Espelid Hovig en av dommerene, og hennes ånd har nok vært med deltagerne også i år. 

 

På Evjemoen i Vest-Agder tok en besøkende ordfører innersvingen på både lensmann og ordføreren i Evje og Hornnes kommune. I følge Opplev Evje var det kunnskapen om at det var antall gram skrelte poteter og ikke antallet poteter som telte som til slutt ga han seieren. Oddmund Ljosland er ordfører i Åseral, og er vant til å lese sakspapirer. Han skjønte derfor at det var lurt å forsyne seg med få, store poteter heller enn mange små og endte på over 1000 gram skrelte poteter mot lensmannens 900 gram. Det er nok få finaler i denne grenen der alle deltagerne er menn, og det er nok den eneste finalen der seierherren også er ordfører.

Ordførervinneren i Evje får si noen velvalgte ord.
T.h. konkurrent-ordfører, lengst t.v. bygdekvinne. Foto: Geir Dåsvatn/OpplevEvje.no 

Gode gutter i gang i Sande.
Foto: Sande Bygdekvinnelag

Vestfold

Selv med en ordfører på laget kan det bli vanskelig å slå østlandsfylkene. De flittige lagene har nemlig arrangert svært mange kvalifiseringer i fylkene øst for Hardanger. Ramnes bygdekvinnelag i Vestfold har avholdt konkurranse på Bygdetunet Brår under årets rekordbesøk på åpen gård. Vinneren av de syv deltagerne var Ayad Obaid Mustafa som jobber på den lokale Flykafeen med 1277 gram. Også Sande i Vestfold fikk litt norgesmesterskapsfølelse under høstmarkedet til Sande Bygdekvinnelag nå i helgen, der vinneren ble Lars Helge Kalmo med 1391 gram ferdig skrelt potet. 

 

Østfold

I Østfold var det en kokk og husmor fra Spydeberg som tok seieren hjem. Anita Grønning tok en for laget og meldte seg på konkurransen for å være hyggelig. Likevel danket hun ut ni andre deltagere i løpet av to kvalifiseringsrunder og representerer dermed Østfold på Hamar.

 

Oppland

Britt Slåttsveen fra Kolbu vant runden under kvalifiseringen i Lenaparken på Toten, foran 3000 besøkende under Helt på Jordet. Hun slo ut syv andre deltagere, og må med det sies å være klar for finale på Hamar. Den andre opplendingen som er klar for Hamar er Guri Hegge Skrindsrud fra Øystre Sildre som gikk videre fra kvalifiseringen på Fagernes i Valdres. Guri er så langt den som har skrelt mest i kvalifiseringsrundene, med hele 2600 gram skrelt potet etter tre minutter. I tillegg blir det en siste kvalifiseringsrunde i Oppland under Potetfestivalen i Gran senere i september.

Fokuserte skrellere i full konkurransemodus under Helt på Jordet på Toten. 
Foto: Oppland Bygdekvinnelag

Hedmark

Under de nordiske jakt- og fiskedagene i Elverum var det hele to damer som kvalifiserte seg til finale i Hamar. Konkurransen var en stor suksess, og både Anne Birgitte Kolberg og Gunhild Fundlid Brevig er klare for å gjøre Hedmark stolte. I tillegg har det vært en kvalifisering under Jønsberg åpen gård på Stange, men her savner vi resultatet.

 

Til slutt vil også ungdommen bidra med sin deltager til finalen, Norges Bygdeungdomslag har nemlig avholdt en kvalifiseringsrunde under sitt Landsstevne i juli. Vi etterlyser også her resultatet fra rundene, men er helt sikre på at ungdommen kommer til å gi de voksne god konkurranse i skrellinga.

 

God potethøst!