Hopp til hovedinnhold
Is-sider granité med friske epler og kremost. Foto: Mariusz Marczak.

Is-sider granité med friske epler og kremost. Foto: Mariusz Marczak.

Oppskrift på is-sider granité med friske epler og kremost

– Hjemmelaget søt og syrlig is med Hardangers svar på Eiswein, forteller Christer Økland, når han presenterer sin dessert for bygdekvinnene. Christer er direktør for mat og drikke på Brakanes Hotel, Hardangerfjord Hotel og Quality Hotel Vøringfoss.

Bør lages dagen i forveien.

Til 4 personer

 

Sider-granité

1 dl is-sider (is-sider er den søteste sideren, laget på epler etter frost. Is-sider kan byttes ut med sider)

4 dl sider

350 g sukker

Saften og zest fra 1 stk sitron (skallet revet på et fint rivjern)

1 stk eple

  1. Kok opp sider, is-sider, sukker, saft og zest fra sitronen
  2. Frys graniteen i en ildfast form som gir stor overflate
  3. Når graniteen er godt fryst, skraper du den med en gaffel slik at du får fine saftiskrystaller av alt. Kutt eplet i fine terninger og bland med isen. Sett den fort tilbake i fryseren til du skal dandere og severe.

 

Kremostmousse

200 g kremost

100 g fløte

50 g sukker

50 g vann

1/2 vaniljestang

litt epleblomster (for dem som er så heldige å ha det tilgjengelig)

  1. Ha sukkeret i en liten kjele, skrap ut vaniljefrøene i sukkeret og gni dem mellom fingrene slik at de fordeler seg godt. Tilsett vann og kok opp, sett så kjølig.
  2. Kjør kremosten myk i en kjøkkenmaskin, og tilsett sukkerlaken som er helt kjølig. Når dette er blitt en jevn masse kan du tilsette fløten og piske opp til en luftig kremkonsistens.
  3. Sett kjølig.

 

Dandering

  1. Bruk skje og fordel massen på 4 skåler. Lag en liten haug i hver skål med en fordypning i midten.
  2. Ha graniteen oppi fordypningene (da forhindrer du at den er i kontakt med skålen og at den smelter så fort) .
  3. Pynt med spiselige blomster, gjerne epleblomster.