De deilige bærene er svært tilgjengelige. Kanskje har du noen i nabolaget? Foto: Creative Commons/utroja0
De deilige bærene er svært tilgjengelige. Kanskje har du noen i nabolaget? Foto: Creative Commons/utroja0

Sivs søte saft av svartsurbær

Supermaten svartsurbær, eller Aronia som den heter på latin, er en hemmelig skatt i hagen. Få Sivs smakfulle saftoppskrift her.

Aroniabusken er nok mest kjent som en prydbusk her til lands, og den gjør jobben godt. Om våren viser den flotte busken i rosefamilien vakre, små hvite blomster. Om høsten skinner den i sterke høstfarger og dypt sorte eller lilla bær. Planten er hardfør og trives godt både hager, veikanter og rundkjøringer. Du har helt sikkert sett den, selv om du skulle bo langt nord. Noen varianter av aronia vokser så langt nord som Troms, så de fleste skal ha mulighet til å få hendene på denne fantastiske råvaren.
De sorte bærene er fulle av antioksidanter.
Foto: Siv Henningstad

Supermat

Ikke bare er svartsurbær en dekorativ plante, den er også kjent som supermat med mange forskjellige helsefordeler. Visste du at aronia har blant det høyeste innholdet av antioksidanter vi vet om i en frukt? Dermed egner den seg svært godt til en rekke produkter, fra syltetøy og juice til vin og likør. I enkelte urfolksgrupper i USA, samt i Polen og Bosnia-Hercegovina lager man til og med te av blader eller bær.

Likevel er aronia kanskje aller best som saft. Hjemmelaget saft smaker himmelsk, og er nydelige gaver til familie og venner. Er du heldig har du kanskje en hekk av svartsurbær/aronia i hagen din eller hos naboen din.

God bærjakt!

Sivs hjemmelagde Aroniasaft

3 kg bær

600 g sukker

1 dl solbærsirup pr liter ferdig saft

Glassflasker

Saftkoker

Vannkjele

Vann

Fremgangsmåte  
Fristende flasker med deilig, sunn saft.
Foto: Siv Henningstad

Fyll opp en kjele med vann til 3 cm fra kanten. Sett saftkokebeholderen over en kjele som er mindre enn saftkokeren. Legg lagvis sukker og bær i kjelen med rist. Legg på lokk. Sett på klypen på gummislangen som skal føre saft fra kjelen. La vannet småkoke i ca. 2 timer. Ta av klypen og sett en kjele ved siden av, og la saften renne fra saftkokeren over i en mindre kjele. Når bærene er kokt ferdig, måler du opp mengde saft som er kommet. Mål opp 1 dl ferdig solbærsirup per liter ferdig saft, og rør det inn i kjelen med den varme saften. Hell så dette umiddelbart over på rengjorte glassflasker og avkjøl. Oppbevares i kjøleskap. Himmelske dråper som er nydelig både kaldt og som gløgg på kalde høst- og vinterkvelder.

 

Bloggen til Siv finner du på sivshus.blogspot.com.

Bli medlem