Spis norsk bygg!

2019 er Norges Bygdekvinnelag sitt store bygg-år. I løpet av året arbeider vi både lokalt og sentralt med å fremme det norske bygget som råvare, presse på for økt produksjon og flere byggprodukter, og informere forbrukerne om fordelene ved bygg.

I tusenvis av år holdt byggen liv i folk på våre breddegrader. Ikke før poteten og det ovnsbakte brødet ble allemannseie, fikk den en birolle i kosten. I vårt århundre fortjener byggen fornyet tillit og en mer sentral plass på menyen.

På denne siden samler vi nyheter og relevant informasjon i løpet av bygg-året, slik at du enkelt kan finne alt du er på jakt etter på samme sted.

Juni 2019

  • På årets Bondeting, årsmøtet i Norges Bondelag, tok Bygdekvinnelagets delegasjon opp norsk matbygg og hvorfor vi bør jobbe for å øke produskjonen og forbruket av det. Hva vi sa, kan du lese her.
     

Mai 2019


 

  • I årets jordbruksforhandlinger krever Norges Bygdekvinnelag, Norske felleskjøp og Opplysningskontoret for brød og korn mer bygg på norske bord. Vi mener det er på tide å satse på arbeidet for å identifisere flaskehalser, drive målrettet forskning og innovasjon for å utvikle nye produkter, og iverksette tiltak langs hele verdikjeden for å styrke produksjon og forbruk. Her kan du lese mer om hva vi mener og se hele kronikken som stod på trykk i Nationen 7. mai.
     

 

April 2019


Mars 2019

  • Mer om jordbruksforhandlingene: Norges Bygdekvinnelag mener det er et potensial i markedet for økt forbruk og produksjon av bygg til mat, og ønsker at det settes av midler over jordbruksavtalen for å se nærmere på hva som må til. Les saken her.


Februar 2019

 

 

Oktober 2018

  • Bygg-året fikk en snikstart allerede oktober 2018, da Bygdekvinnelaget arrangerte den landsdekkende «Spis norsk bygg»-aksjonen. Over 200 lag deltok i aksjonen, og oppslutningen var over allt forventning. Les oppsummeringen av aksjonen og se bilder her. 
     

Brekke Bygdekvinnelag var blant dem som aksjonerte. Foto: Gøril Sætre

 

​Cesilie Aurbakken

Generalsekretær
Tlf.
970 86 879
cesilie.aurbakken@bygdekvinnelaget.no

Helle Cecilie Berger

Kommunikasjonsrådgiver og redaktør
Tlf.
901 258 45
helle.berger@bygdekvinnelaget.no
Hvorfor norsk bygg?

Bygg er et tradisjonsrikt korn som vi har gode forutsetninger for å produsere mer av i Norge, spesielt matbygg. Rundt 99 prosent av bygget som produseres i dag, brukes til dyrefôr eller til ølbrygging, og potensialet for økt menneskeforbruk er stort. Bygg er et meget sunt korn som kan være et godt alternativ til for eksempel ris, pasta, couscous og quinoa. Det er fiberrikt, inneholder antioksidanter og gode fettsyrer, og er bra for helsen og fordøyelsen. I tillegg er bygg kortreist, bærekraftig, miljøvennlig og en god utnyttelse av norske arealressurser.

Bli medlem