Hopp til hovedinnhold
Generalsekretær i Norges Bygdekvinnelag, Cesilie Aurbakken (til høyre) mottar Det Norske Måltids Hederspris for 2024. Leder i Det Norske Måltid Kristin Austigard (til venstre). Foto: FabelMedia.

Bygdekvinnene fikk hedersprisen under Det Norske Måltid

Under matgallaen Det Norske Måltid fredag kveld, ble Norges Bygdekvinnelag tildelt hedersprisen for formidling av norsk mat.

I en tid hvor mattrygghet og beredskap er på alles lepper, formidler Det Norske Måltid at det er en stor glede å kunne dele ut hedersprisen til Norges Bygdekvinnelag. Dette er en heder til mange generasjoner av kvinner som har stått støtt med hendene i deig, jord og felleskap.

De er kunnskapsbærere, kulturbærere og matformidlere. De lærer oss at verdien i et måltid ikke bare ligger i smaken, men i historiene, råvarene, arbeidet og menneskene bak. I en tid hvor stadig mer matkultur kommersialiseres og forenkles, holder de fast veddet ekte og nære – og lærer oss andre å gjøre det samme, sa Kristin Austigard, leder i Det Norske Måltid.

Cesilie Aurbakken, generalsekretær i Norges Bygdekvinnelag, tok imot prisen på vegne av 11.000 bygdekvinner.

Tusen takk for denne fantastiske prisen. Jeg er stolt som får æren av å motta hedersprisen på vegne av alle de flotte bygdekvinnene i hele landet som på frivillig basis holder levende og videreformidler den praktiske matkunnskapen til neste generasjon gjennom kurs i alt fra takkebakst, bake brød, fermentering av ferske råvarer til hvordan bruke hele dyret. Dette er viktig kunnskap for fremtiden. Tusen takk til Det Norske Måltid som ser verdien av dette arbeidet. Ta gjerne en titt på norsktradisjonsmat.no. Her finner dere over 1000 oppskrifter, artikler og videoer om tradisjonsmat i Norge, samlet inn av lokale bygdekvinnelag, sier Aurbakken.

Her er reels fra premieutdelingen i Dnb Arena fredag 24. april.

Alle prisvinnerne

Alle prisvinnerne i Det Norske Måltid. Foto: FabelMedia. 

Bildetekst hovedbilde:

Generalsekretær i Norges Bygdekvinnelag, Cesilie Aurbakken (til høyre) mottar Det Norske Måltids Hederspris for 2024. Leder i Det Norske Måltid Kristin Austigard (til venstre). Foto: FabelMedia.

Det Norske Måltids hederpris 2024 tildeles: Norges Bygdekvinnelag

Årets hederpris går til noen som i generasjoner har vært en stille kraft i norsk matkultur. De har aldri jaktet oppmerksomhet, men har fått det likevel - gjennom tillit, innsats og tradisjon. Der de andre trendene kommer og går, har disse stått støtt, med hendene i deig, jord og fellesskap.

De er kunnskapsbærere, kuturbærere og matformidlere. De lærer oss at verdien i et måltid ikke bare ligger i smaken, men i historiene, råvarene, arbeidet og menneskene bak. I en tid hvor stadig mer matkultur kommersialiseres og forenkles, holder de fast ved det ekte og nære – og lærer oss andre å gjøre det samme.

Gjennom tusenvis av timer, arrangementer og aktiviteter landet rundt har de delt kunnskap om alt fra gamle konserveringsmetoder til brødbaking og bruk av lokale råvarer. De står på kjøkken over hele landet, underviser barn og unge, og holder tradisjonene levende – ikke bare som minner, men som praksis.

Et av deres viktige bidrag er nettsiden Norsk Tradisjonsmat, en digital skattkiste med oppskrifter og mattradisjoner fra hele landet. Her ligger generasjoners kunnskap åpen for alle, et levende bevis på hvordan teknologi kan brukes til å bevare det ekte og nære.

Hedersprisen går i år til noen som har løftet fram matglede, kvinnesolidaritet, lokal stolthet og bærekraft lenge før det ble moderne. De har over 430 lokallag og 11.000 medlemmer – som alle fortjener en del av æren: Det Norske Måltids Hederpris 2024 går til Norges Bygdekvinnelag.

 

Kristin Austigard

Det Norske Måltid 2024

 

Det Norske Måltid klem

Cesilie Aurbakken mottar Det Norske Måltids Hederspris fra Kristin Austigard. Foto: FabelMedia.