Hopp til hovedinnhold

Skatval Bygdekvinnelag

Lefser er supergodt til jul - og trivelig å bake sammen!

Lefser til jul!

Skatval bygdekvinnelag har arrangert lefse-kurs, for en gjeng lærevillige bakstekoner i bygda. Og damene svingte seg lett på skolekjøkkenet til Skatval skole, under ledelse av lefse-eksperten Målfrid Røkke. Resultatet ble kjempebra - mange pakker med ferdig oppsmurt lefse til jul - og mye trivsel og god stemning på kjøpet.  

Endelig kunne vi bake sammen til jul!

Kursleder, Målfrid Røkke, er medlem i Skatval bygdekvinnelag, og har kurset oss i Skatval bygdekvinnelag i takkebakst ved flere anledninger.

Men nå var det lenge siden sist, koronarestriksjoner har gjort det vanskelig å bruke skolekjøkkenet på Skatval skole de siste par årene, veldig fint å få anledning til å ta det i bruk igjen, og møtes på denne måten som vi liker så godt i Skatval bygdekvinnelag. 

Hvor kom lefsa fra?

Målfrid Røkke kommer opprinnelig fra nabokommunen Selbu, som har rike lefse-tradisjoner.  Denne kvelden ble det bakt lefser etter gammel oppskrift som Målfrid har hatt med seg fra heimen sin i Selbu. En variant av tradisjonell Selbu-lemse, men modifisert med tilsatt kulturmjølk som gir en mykere og mindre seig lefse.

Du finner oppskrifta nedenfor bildene. 

Deigen veies her i passe og like store emner - en må prøve seg fram sier Målfrid, det kommer an på takkestørrelsen og kjevleegenskapene.
Her blir deigen veid opp i like store emner. En må prøve seg litt fram sier Målfrid Røkke, det kommer litt an på kjevleegenskapen til bakstekona og størrelsen på takka. Disse deigemnene veide ca 120 gr hver.
lefse 2
Rifla kjevle til lefsebakst er best, sier Målfrid. Under deigen bruker hun en rundklipt voksduk, som er god som bakeunderlag

 

Oppskrift på Målfrid sin lefse: 

1/2 l kulturmelk

1 l H-melk

1/3 l fløte

3 ss sirup

2 ts hornsalt 

2 kg hvetemel

300 gr siktet rugmel 

Dette blir ca. 30 lemser. Deigemnene (ca. 120 gr) kjevles ut med hvetemel. Den småblærete siden, den som stekes først, skal være ut. Etter steking pakkes lefsene inn i klede for å kvile ca 30 min. 

Imens kan du lage smøringen til lefsa.

Oppskrift på smør: 

1 kg meierismør

1 l føte

1 bs salt 

400 gr sukker

Smøret piskes i en kjøkkenmaskin sånn at det blir en jevn masse. 

vasking av lefse
Før lefsa kan smøres må den fuktes med en klut.

 

klipper lefser i fine biter
Etter smøring legges lefsene dobbelt og klippes i fine trekanter. 

Utleie av takker og utstyr du trenger til å bake lefser

Har du lyst til å prøve å bake lefser - Skatval bygdekvinnelag leier ut takke, spuddu og mel-kost til alle som har lyst til å prøve seg. Ta kontakt med leder i koppnemda, Trine Reitan for mer info.