Dagny Laache
Åslaug Ullerud

Møte om helse, trening og kosthold

Årets første møte i bygdekvinnelaget hadde fokus på helse, og vi hadde besøk av engasjerte fagfolk som ga oss informasjon og gode råd.

Leder Anne Nordlie ønsket velkommen og introduserte foredragsholderne.

Trening

Fysioterapeut Dagny Laache hadde med seg noen hjelpemidler som er nyttige å bruke til daglig trening, bl.a. strikk med forskjellig motstand. Hjemmetrening med strikk er kjempebra.  Det vi gjør daglig er bra for helsa. Til bruk for balansetrening hadde hun med seg ei balansepute. Å stå på ett bein på puta hver gang du pusser tenner gir god balansetrening. Hun viste også forskjellige øvelser med en stor treningsball og skliplater.

Etter 40-50-60-årsalderen er det viktig å trene. Det er aldri for seint! Styrketrening to – tre ganger i uka anbefales. For å få motivasjon kan det være lurt å trene sammen med andre. Det er forskjell på fysisk aktivitet og trening. For å få trening må du svette litt. Hvis man er stiv i kroppen, kan yoga være lurt. Vi trenger både kondisjonstrening og styrketrening. Hun understreket til slutt at styrketrening er svært viktig for å styrke muskler og skjelett.

Kosthold

Ernæringsfysiolog Åslaug Ullerud henviste til helsedirektoratets anbefalinger om variert kosthold. Vi bør begrense bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Vi får i oss for lite frukt, bær og grønnsaker og bruker for mye sukker og salt. Av Norges befolkning har 25 % fedme. Dårlig kosthold fører til livsstilssykdommer. Det anbefales å dele middagstallerkenen i tre deler: 1/3 grønnsaker, 1/3 poteter/ris, 1/3 kjøtt eller fisk. Gode fettkilder er magre meieriprodukter, nøtter og olivenolje. Rapsolje anbefales. Vi trenger proteiner. Gode animalske proteinkilder er magre meieriprodukter, egg, kjøtt, fisk, fugl. Plantebaserte proteinkilder er linser, bønner, nøtter, frø, grove kornprodukter. Tenk grovt! Se på brødskalaen når du kjøper brød.

Det er også viktig å spise regelmessig, 3 – 4 hovedmåltider (3 – 4 timer mellom hvert måltid), 1 -2 mellommåltider. Du bør drikke 1 – 1 ½ liter vann pr. dag. Mager melk og juice er bra, men begrens drikking av juice til ett glass om dagen på grunn av sukkerinnholdet. Det er viktig å planlegge ukas måltider. Skriv handleliste!

Kosttilskudd er ikke nødvendig hvis man har et bra kosthold. På grunn av lite sol store deler av året bør man ta tran (flytende eller piller), i måneder med r i, men helst hele året.

Kosthold var et tema som engasjerte, og Åslaug likte godt at det kom mange spørsmål fra de frammøtte.

Etter foredragene ble det servert søtpotet- og gulrotsuppe, som smakte kjempegodt. Til suppa spiste vi foccacia og byggrundstykker. Etterpå var det godt med en kaffekopp med vannbakkels til. Kvelden ble avsluttet med loddsalg og loddtrekning. Noen hadde vinnerlykke! Alt i alt ble det en interessant og hyggelig kveld.

Gode råd

Daglig trening er bra

Styrketrening to - tre ganger i uka anbefales

Spis mindre sukker og salt

Spis mer frukt, grønnsaker og bær

Ta tran 

Bli medlem