Hopp til hovedinnhold

Nordre Modum Bygdekvinnelag

Inngangen AskimFrukt- og Bærpresseri
Museumsdelen inne i lokalene til Askim Frukt- og Bærpresseri
Hyller med flasker
Damer rundt kafebordet
damer ved kafebordet
Damer på Bøensetre tunet
Damer på Bøensetre tunet II
Elghund på tunet
Bøensetre tunet
Innvendig i hus Bøensetre
Utedodør
foccacia, pesto og ramsløkssmør
fermentert kål og salat med hageblomster
Lunsjservering med Hedda Kortnes
Damer i ett av hageanleggene på Bøensetre
Hedda Kortnes forklarer i hagen på Bøensetre
Urtehaden Bøensetre
Pus i urtehagen
Hedda Kortnes forklarer fermentering av kål
Båtkafeen i Ørje
langs langbord på kafeen
Fiskesuppetallerken
Slusene i Ørje
Minibusstur

Sommerturen 2022 til Bøensetre, Aremark

Nordre Modum Bygdekvinnelag hadde som avsluttende møte før sommeren - sommertur til blant annet Bøensetre i Aremark, indre Østfold.

13 flott damer møtte opp en tidlig lørdag morgen ved Vikersund stasjon til minibussen kjørt av hyggelige Arne – og av sted det bar i finværet mot Østfold.

Vi hadde lagt inn ett stopp på Askim Frukt- og Bærpresseri. Det var jo et foredrag hos Askim Bygdekvinnelag i 1935, som var opptakten til ideen om et lokalt presseri her. Der fikk vi tilfredsstilt både kaffetørsten, historiesuget i museumsdelen  og også kjøpelysten med saft, most, sider, syltetøy og annet, før veien bar videre til Bøensetre.

En etterhvert smalere vei bar innover østfoldlandskapet og så var vi på Husmannsplassen som var hovedmålet med turen. Bøensetre er vårt siste levende dokument på husmansplasskulturen på Østlandet. Stedet var også egen post på Nasjonalbudsjettet når det ble bestemt bevart som en av de siste husmannsplassene vi hadde på Østlandet. Hedda Kortnes og mannen Egil eier og driver husmannsplassen i dag.

Hedda tok i mot oss og fortalte litt om historien til plassen og hvordan den også er blitt brukt i forbindelse med TV2 satsingen Farmen. Vi fikk servert en fantastisk lunsj med mange av hagens vekster. Lunsjen hadde fermentert kål+, salat med mange bladvekster og blomster fra hagen, focaccia med museørerkrydder (tørkede små bjørkeblader), egen laget pesto og ramsløkssmør ved siden av en ovnspanne med forskjellig selvlagede salter til, og litt epledessert til slutt. Etter den veldig gode lunsjen som gav mange inspirasjon i tillegg, bar det ut i de flotte hageanleggene og  vi fikk høre om hvordan de drives og planene. Vi fikk også med oss flere avleggere til diverse krydderurter og igjen ytterligere inspirasjon. Vi avsluttet besøket med at Hedda gav oss en innføring i fermentering, så får vi se hvor mange som prøver det i løpet av sommeren. Alle var veldig fornøyde da vi sa farvel til Bøensetre.

På veien hjem hadde vi ett stopp på Sluseporten Båtkafe i Ørje, hvor vi fikk servert en god fiskesuppe til middag. Noen hadde også en liten spasertur ned til slusene før vi mette og veldig fornøyde med en flott dag satte oss i bussen for hjemturen. Bussen var litt mer stille på hjemturen enn turen ut.

Vi ønsker alle en  forsatt god og flott sommer – og håper vi ser alle igjen til høstens spennende møteprogram som begynner i August med hagebesøk.