Hopp til hovedinnhold

Nordre Modum Bygdekvinnelag

Lien gård - gårdsutsalg

Golfbiltransport

Fremtid produksjonslokaler

Opp mot eplehagen

Opp mot eplehagen

Paviljongen med utsikt

Bussen har ankommet Telespinn

Ivrige tilhørere

Garn

I fabrikklokalene

Garn

Prøver

Vevgarn

Garn

Inn til Nutheim

Oppdekking

Dessert

Vellykket studietur til Telemark selv med litt ustadig vær!

12 damer fra Nordre Modum Bygdekvinnelag møtte opp tidlig en lørdag for studietur til Telemark. Temaene var varierte og omfattet frukt- og bærdyrking og produksjon av tilhørende produkter hos Lien gård, hvordan man har skapt en bedrift rundt garnspinning av lokal fiber ved Telespinn og historie og kunst ved Nutheim Gjestgiveri.

Dagen begynte ved at vi alle møtte opp ved stasjonen i Vikersund hvor buss og den veldig hyggelige sjåføren vår møtte oss, når alle og alt var på plass, bar det av sted. Etter en liten stopp i Notodden, for strekk av bena, var første studiestopp Lien gård Hellekås.
 

Lien gård Hellekås ligger idyllisk til ved Nordsjø, litt utenfor allfarvei.  Her møtte en engasjerende Linda Renate oss. Ved hjelp av Linda Renates mann og deres golfbil, kom vi oss alle enkelt rundt om på gården. Først var vi innom garasjen hvor de akkurat hadde fått deler av sin egen maskinparken for egenproduksjon av juice og cider som de selger i tillegg til syltetøy og honning. Linda Renate fortalte om historien, hvordan de overtok en gård og nå etter noen år virkelig satser på å leve av gårdsdriften og produsere produkter på stedet og hva slag planer de har fremover. Videre bar det oppover mot eplehagen og vi fikk høre om de forskjellige sorter epler og bær de har på gården og hvordan de også kjøper ytterligere epler fra lokale produsenter. Deretter ble det cidersmaking og nydelig pizzalunsj og gulrotkake i paviljongen med utsikt over vannet. Til og med solen kom så vidt frem mens vi satt der. Vi avsluttet besøket hos dette veldig hyggelige og entusiastiske unge paret med en titt innom gårdsbutikken og det var nok noe klirring på vei inni bussen igjen.

Så bar veien videre og vår dyktige sjåfør kjørte oss innover og oppover i Flatdal, mens regnet begynte å falle.

Telespinn var neste stopp. Her fikk vi en innføring i historien bak Flatdal og Telespinn  sin opprinnelse av gunleggeren Bjørg sin sønn, Håkon. Håkon hadde flyttet tilbake til Flatdal og gården for noen få år siden, og nå var han også engasjert i Telespinn, siden bedriften ligger på gården. Vi fikk høre om hvordan man i stedet for å sende ulla utenlands for kjemisk rensing som ødelegger en god del av kvalitetene til ulla, valgte å bygge opp et eget spinneri hvor man nå spinner egen ull og har utleiespinning for andre. Vi fikk høre om hvordan de har deltatt i et forskningsprosjekt og fått utviklet en egen garnkvalitet. Håkon snakket også om hvordan de jobber med produsentene av ulla, hovedsakelig fra mohair geiter og spelsau, da oppvekst, levekår, fôr og miljø for dyra påvirker ullkvaliteten. Vi fikk også en omvisning i fabrikken og lærte om de forskjellige delprosessene og produktene Telespinn har. Mens regnet lavet ned ute fikk vi også god tid til å se og føle på produktene og det var nok flere som fikk med seg materiell til et håndarbeidsprosjekt etter turen. Vi takket Håkon for den interessante omvisningen og ut i bussen det bar for videre transport, som denne gangen var veldig kort ned til:

Nutheim Gjestgiveri hvor vi skulle spise middag og besøke galleriet. Etter å ha kommet på plass i peisestua til flott oppvekker bord, kom Ellen og gav oss et historisk innblikk i Flatdal og Nutheim. Hvordan Nutheim har vært alt fra hesteskyss-stasjon, landhandleri, bensinstasjon, til hotell og kunstner treffplass. Vi fikk høre om sagn og historier i Flatdal og om hvordan og hvorfor Nutheim ble og er et kunstnertreffsted. Ellen fortalte også om utstillingen i galleriet som de også har og som vi besøkte etter middagen. Vi fikk så servert nydelig middag og dessert, så det var godt å få en runde i galleriet før vi satte oss i bussen og vendte nesen hjemover i regnværet. 
 

Vi vil spesielt takke sjåføren for å frakte oss trygt og sikkert og med et veldig hyggelig smil rundt på denne turen, og Studieforbudet for støtten, slik at vi kan få med oss de som vil av medlemmene våre