Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Julebord i VBK

Tradisjonsmat på julebordet

Medlemmer

Medlemmer på adventsmøte

Adventsmøte i Vardal bygdekvinnelag 2018


Adventsmøte i Vardal bygdekvinnelag 2018.


VBK avholdt sitt adventsmøte på Eiktunet, tirsdag 04.12.18. Det var rundt 30 medlemmer til stede.


Leder Turid Rødningsand ønsket velkommen og orienterte om saker som er behandlet siden sist. Vårprogrammet snart i boks, og første møte blir 10. januar.


Laget går inn for å gi støtte til Kreftsaken i nærmiljø 11-17.

Kveldens tema: juletradisjoner. Leder ga oss et interessant foredrag. I Norge har jul blitt feiret siden kristendommens ble innført på 1000 tallet.  I førkristen tid feiret man sol-snu.

Har gjennom tidenes gang laget oss mange viktige tradisjoner, og mange står sterkt også i dag. Det gjelder mat, baking, ølbrygging, vasking og pynting, gaver og ikke minst nissen. Tidene endrer seg stadig, men vi liker å videreføre, og ser viktigheten av å holde på disse tradisjonene.

Til julemiddag er det svineribbe - ca 50 prosent- som dominerer. Men pinnekjøtt, lutefisk og torsk serveres også, mye avhengig hvor i landet du bor. Stor øking av pinnekjøtt de siste år.

Slaktedagen var i tidligere tider en veldig viktig dag om alt skulle bli bra. Der var en spesiell atmosfære over gården denne dagen. Og alt på grisen ble brukt.

Alle skulle brygge øl. Det var sågar nedfelt i Gulatingsloven, og man kunne bøtelegges om man lot være.

De mest vanlige desserter til julemiddagen var riskrem - en solid vinner- så multekrem, fruktsalat og karamellpudding.

Kakebaking -en europeisk tradisjon. På 1700 tallet ikke definert som julekaker, men på 1800 tallet nevnes de 7 slaga. Det eldste slaget er goro. Like viktig var flatbrød og lefsebaking.  Til stekingen skulle det brukes en spesiell ved under takka. Det skulle bakes til helt oppunder julekvelden.

 

Adventstiden særmerker seg med lys, kranser og kalendere. Lilla er adventsfargen knyttet til kirkelig tradisjon. I dag brukes det også mye hvitt.

Tidligere var lysstøping helt nødvendig, for det skulle brenne mange lys gjennom høytiden. Vi kjenner alle Hellige tre kongers lyset.

Halm var hellig og ble blant annet brukt til dekorasjoner. Det ble også strødd frisk halm på gulv og i stallen.

Flere viktige tradisjoner vi må ta med er julesangene våre. Den eldste: «Et barn er født i Betlehem» - stammer fra slutten av 1300 tallet. «Jeg synger julekvad» er fra 1533. Den julesangen som synges mest og av flest i verden, er «Glade jul».

Julegaver - det var også vanlig å gi gaver ved sol- snu. De siste tjue årene har de blitt svært sentrale.

Og nissen er en vi må stelle godt med. Mange setter ut grøt til nissen også i dag.

Det meste av julepynten har en symbolsk verdi, og nå pyntes det vel mer enn noen gang.

De gamle juletradisjonene er noe vi kan samles om, og håpet er at dette må bringes videre av nye slekter.

 

Det ble servert julemat, levert av Kristiansen og kaker bakt av arr. damene. Nevnes også det populære åresalget. Sjelden vinnerlykke hos mange.

Kvelden avsluttes med julesang - og en takk fra leder.

 

Refr.

Solfrid