Hopp til hovedinnhold
Med mamma på laget: Andrea Ingelsrud har valgt å bosette seg i heimtraktene og satse på konditori og kafé sammen med sin mor, Anne Grethe Sandnes. Foto: Ingelsrud konditori.

Med mamma på laget: Andrea Ingelsrud har valgt å bosette seg i heimtraktene og satse på konditori og kafé sammen med sin mor, Anne Grethe Sandnes. Foto: Ingelsrud konditori.

Signaturkake: Sjokoladekonglen på en bunn av gresskarmarengs har fyll av solbær. Foto: Ingelsrud konditori.

Signaturkake: Sjokoladekonglen på en bunn av gresskarmarengs har fyll av solbær. Foto: Ingelsrud konditori.

Suksess med konditori på bygda

– Vi fikk en pangstart og har hatt en god dose flaks, sier Andrea Ingelsrud. Konditoriet hun og moren åpnet sammen for tre år siden har allerede bevist at det har livets rett. I høst var Ingelsrud konditori nominert som én av tre finalister til Årets Bakeri 2021.

Tekst: Unn Karin Olsen

Oppskrift på Andrea Ingelsruds fløtekarameller og bringebærkuler finner du i slutten av denne artikkelen.

 

En stolt og overrasket gründer forteller at det var ekstra stas å bli finalist når fokuset i konkurransen i år var opplæring og kompetanse. For henne er det en selvfølge å ta inn lærlinger og lære faget videre. Nå er den tredje konditorlærlingen i innkjøring.

– Jeg liker å bruke tid på å lære bort det jeg kan. Det betyr at du må følge med og vedlikeholde din egen fagkunnskap. Du må kunne svare når de spør. Å lære opp nye fagfolk er viktig for faget og framtida, sier Andrea Ingelsrud.

 

To fagutdanninger

Selv gikk Andrea i læra hos en av de aller beste norske konditorene, Sverre Sætre. Akkurat som han, utdannet hun seg til kokk først. Som kokk likte hun best å være på koldtkjøkkenet og lage desserter. Med kokkefagbrevet i handa søkte hun ny læreplass. Etter to år ble    spisskompetansen på kaker, sjokolade og søtsaker godkjent.

– Den gangen var vi bare tre ansatte på Sverre Sætre Konditori. Jeg fikk mye ansvar og alle slags oppgaver, alt fra innkjøp til bryllupskaker. Jeg ble der i tre og et halvt år og lærte mye av det jeg har bruk for i egen bedrift, forteller Andrea

Selv med to fagbrev, vurderer Andrea å ta et tredje, som baker. Da vil hun være sikker på å ha en baker i huset og kan også lære opp nye fagarbeidere i bakerfaget. På kort sikt er målet å skaffe en ny baker for ham som slutter.

 

En skikkelig familiebedrift 

Etter åtte år i Oslo, trakk Andrea og samboeren, som er snekker, hjemover til Glåmdalen og Eidskog. Kommunen ligger helt inn mot svenskegrensa, lengst sør i Innlandet.

– Jeg ville hjem. Planen er å ta over gården hjemme med tida. Siden det ikke var en jobb til meg her, måtte jeg finne på noe. Jeg ville drive med noe ordentlig, noe som holdt litt kvalitet. Jeg tenkte på noe på gården, men så skulle det tidligere bakeribygget på Magnor selges, og da slo vi til.    

Paret brukte god tid på å planlegge og rehabilitere bygget, som inneholder tre leiligheter, nytt produksjonslokale og utsalg med kafé. Sammen med Andreas mor, Anne Grethe Sandnes, etablerte de Ingelsrud konditori. På senhøsten 2018 åpnet de dørene.

 

Kundene strømmer til 

– Magnor har alltid hatt bakeri, og da vi begynte var det gått åtte år uten, forteller Andrea Ingelsrud.

Det viste seg at folk hadde savnet bakeriet og et sted å ta en kaffekopp med noe godt til. Mange av kundene er lokale, en del er på gjennomreise eller kombinerer med et besøk på glassverket. 

Helt fra starten har omsetningen overgått forventningene. Over to millioner kroner i omsetning det første hele året og solid økning i fjor, under pandemien, sier sitt. Overskuddet har gått til investeringer i utstyr. De har sluppet å ta opp lån. Snart kan de kanskje tenke på å ta ut en levelig lønn for arbeidet. På ønskelista står også fryserom og aircondition i produksjonslokalet. Med steinovn blir det fort for varmt i lokalene til å produsere konfekt og kaker, særlig om sommeren.

 

Selværte bakere 

– Jeg og mamma driver konditoriet sammen. Hun har ansvaret for salget og kafeen. Jeg har ansvar for produksjonen og administrasjonen, forklarer Andrea.

Da de startet opp, var de redd det skulle bli stille, men de rakk aldri å kjede seg. Tvert imot måtte de lære seg å bake gode, langtidshevede brød.

– Det ble en bratt læringskurve, sier Andrea og ler.

Etter hvert fikk de ansatt en baker som kunne sikre kvaliteten på brødvarene.

I dag er Ingelsrud konditori et sertifisert håndverksbakeri som tilbyr steinovnsbakte brød, rundstykker, horn og bagetter. I tillegg kan du la deg friste av konditorens utvalg av makroner, konfekt, budapestkake, ostekake og spesialiteten sjokoladekongle. Andre kaker og smaker varierer etter sesongen. Vanilje- og blåbærsnurrer kan for eksempel erstatte kanelsnurrer.

– Det er noen favoritter som folk spør etter, men vi har ikke det samme hele tida. Det er bra at de savner ting, da blir de ikke lei, mener Andrea.

 

   

Andrea tilbyr et rikt utvalg kaker på Ingelsrud konditori. Foto: Ingelsrud konditori. 

 

Bare ekte varer

– Hva er kvalitet for deg?

– Gode råvarer, svarer Andrea kontant og siterer en konditorkollega som sa: Inn til oss kommer det bare råvarer.

Sånn er det på Ingelsrud også; majones og pålegg er de eneste hel- og halvfabrikataene hun kommer på.

– Vi tar ingen snarveier, ikke noe juks, forsikrer hun.

– Vi bruker ikke vanillin, men ekte vanilje, og heller ikke ekstra gluten i brødene. Vi bruker produkter med god kvalitet, bare ekte varer. Jeg går ikke etter pris, men kjøper inn det jeg vil ha.

Norske bær er en favoritt. Det finnes ikke noe bedre, synes den kvalitetsbevisste konditoren. Hun bruker norske bær, epler, rabarbra og andre råvarer i sesong. Når det er mulig, velger hun lokale varer, gjerne fra lokale bygdekvinner.

– Tante Liv (Liv Kari Ingelsrud Andreassen, tidligere leder i Eidskog Bygdekvinnelag, red. anm.) leverte 100 kilo rabarbra i sommer. Dessuten rips, solbær, egg og mye grønnsaker. To andre bygdekvinner har økologiske egg og honning, som vi også bruker.

 

Alt må være bra 

– Det vi selger skal være det beste på alle måter. Kunden kjøper en opplevelse, og vi må ha kvaliteten helt frem. Hele inntrykket, det du ser og opplever, alt må være bra, og vi er bevisste på det. Det skal være rent og ryddig og kvalitet i kundebehandlinga.

Andrea legger heller innsats i kundens opplevelse enn i annonsering. Slik får de positiv omtale og det hun kaller ekte markedsføring, den som kommer fra hjertet. Hun setter pris på at andre virksomheter i bygda anbefaler konditoriet.

Som etablerer må hun ha mange tanker i hodet på én gang.

– Samtidig som produktene skal være perfekte i disken, er det viktig å tenke på svinn i konditorbransjen, sier hun.

– Det som ikke ser helt topp ut, endestykker og lignende, selger vi til lavere pris. Brødvarer som er til overs, kan lokale institusjoner få glede av.

 

Arbeidsplasser for mange

Konditoriet skal være en arbeidsplass for lokalsamfunnet. Med åpent på lørdag og søndag, tilbyr de helgejobb til skoleungdommer.

– Hos oss kan de jobbe én lørdag i måneden, om de vil, sier Andrea.

I tillegg til å ta inn lærlinger, ønsker hun utplasseringselever fra videregående skole. I samarbeid med NAV legger de også til rette for arbeidstrening, for å bidra til at folk som vil ut i jobb får en mulighet. Å rekke med sin egen faglige oppdatering, kan bli vanskelig, når dagene fylles med oppgaver. Det må hun innrømme. Ofte er hun innom konditoriet i helgene òg. Men både hun og familien trives. Det er bra for ungene å vokse opp i Eidskog, forklarer Andrea Ingelsrud. Her vil hun bli.

 


Andrea Ingelsrud gir oss smakfulle julegaver når hun nå deler to av sine oppskrifter:

 

FLØTEKARAMELLER

Oppskriften på Andrea Ingelsruds fløtekarameller finner du her. Foto: Andrea Ingelsrud

 

BRINGEBÆRKULER

Oppskriften på Andrea Ingelsruds bringebærkuler finner du her. Foto: Andrea Ingelsrud.

 

Andrea Ingelsrud (33)

Samboer med barn på 3 og 5 år

Utdannet kokk og konditor

Eier og driver av Ingelsrud konditori AS