Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Vi står opp for bærekraftig matkunnskap

16. oktober er Verdens matvaredag. Bygdekvinnelaget har valgt denne dagen til å spre kunnskap om en av vår tids største utfordringer – behovet for matberedskap, kunnskap om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer.

I frivillighetens år, 2022, har bygdekvinnelaget valgt verdens matvaredag som vår dag. Matberedskap handler også om matsvinn. En tredel av maten som produseres i verden blir ikke spist, viser anslag fra FN. I Norge står husholdningene for halvparten av matsvinnet. Hver og en av oss kaster 40,3 kilo spiselig mat hvert eneste år.

Utviklingen må snus. Vi kan gjøre det sammen. Da må vi ta i bruk tidligere generasjoners kunnskap og erfaringer om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer. I Trøndelag bor vi midt i matfatet. Det bogner rundt oss på åker og eng, i hager, i skog og mark, der den grønne åkeren møter den blå åkeren, og i fjøs over hele fylket.

Med kunnskap om konservering av frukt, bær og grønnsaker kan vi forlenge lagringstiden for maten. Med konservering kan vi glede oss over smaken av sommer hele året.

Kunnskap om bruk av ville vekster og artsmangfold i naturen kan gi oss et bredere utvalg av råvarer i matlaging.

I Norge dyrker vi ulike kornsorter. Korn har lang holdbarhet, og det er næringsrikt og billig. Bak ditt eget brød. Du kan også bytte ut pasta og ris med norsk bygg til middag eller i salaten. Da bytter vi også ut importert mat med norskprodusert mat. Pasta og ris er også noen av de matvarene som har steget mest i pris i 2022. Å øke selvforsyningen med norskproduserte matvarer er både billigere og bærekraftig.

For matbloggeren og kvinnen bak Instagramkontoen @food­_passion, Jamilla El Haddaoui, er bruk av lokale råvarer viktig. 

-Når jeg lager mat, bruker jeg kunnskapen og teknikkene jeg lærte fra min bestemor. Det gir gode smaker og gode minner. 

I en urolig verden har vi behov for gode smaker og gode minner. Bygdekvinner over hele Nord-Trøndelag bidrar i denne kunnskaps formidlingen.

 

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

Anne Irene Myhr, leder