Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

Anna Opheim viser flatbrødbaking til unge Maya-kvinne

Anna Opheim viser flatbrødbaking til unge Maya-kvinne.

Foredrag om Guatemala på åpent møte

Foredrag om Guatemala på åpent møte

Anna, Marit og Laila viser utstyr fra Guatemala

Anna, Marit og Laila med klær og tilbehør fra Guatemala

Vakkert håndarbeide til høytidsfeiring

Vakkert håndarbeide til høytidsfeiring

Matkulturutveksling.

Matkulturutveksling.

Håndarbeid

Håndarbeid

Temamøte om kvinners liv i Guatemala ved Anna Opheim

Referat fra åpent møte i Vardal bygdekvinnelag tirsdag 21.mars 2023.03.27
Leder Gøran Rostad Bertoia ønsket velkommen med å lese «Vennskapsvise».
Anna Opheim hadde pyntet fint med tekstiler og ting fra Guatemala der hun har vært med Norges bygdekvinnelag og Utviklingsfondet på en 2-ukers tur for å lære og dele hverandres tradisjoner.
Rundt 20 hadde møtt fram for å høre om Anna sine opplevelser sammen med kvinner i 2 områder i landet.

Blanding av Maya-kultur og katolisisme var tydelig over alt. Antigua var første stopp. Dette er Guatemalas tidligere hovedstad, men på grunn av flere naturkatastrofer ble hovedstaden flyttet til Guatemala City av spanjolene på 1700-tallet. Byen er omringet av 3 store vulkaner. Etter 2 dager i Antigua dro de videre gjennom et naturreservat som het «Bosque de Corazon». Utviklingsfondet støtter prosjekt med bevaring av utryddingstruende treslag her. Neste sted vi besøkte var «Comitancillio», i sørvest. De hadde m.a. kvinnegruppe og ungdomsgruppe som jobbet med vannprosjekt og å holde tradisjoner i hevd. Gruppa fra NBK hadde med noen av sine egne tradisjoner for å dele med maya-kvinnene, blant annet flatbrødbaking og strikking. Ettersom det meste de brukte av mel var fra mais, bragte de norske med seg rug, hvete og byggmel fra Norge. Anna er meget dyktig til å baske lefse og flatbrød, så hun bidro med dette. De måtte steke på vedfyrt takke, med dette mestret maya-kvinnene til fulle. Strikkepinner og garn var med fra Norge og de lokale kvinnene kastet seg over strikking med stor iver. De lokal delte selvsagt sine kunnskaper om bearbeiding av mais, som er hovedingrediensen i all bakst, og alle lært å bake tortillas. Deretter hadde de Husflidsstue – med medbragt garn og strikkepinner. Gruppa fra Norge deltok også på «Planteskole», med planting av høgfjellsgran. Det inngikk i oppholdet å lære om hvordan det er å leve i disse høgfjellsområdene. Derfor bodde de hos en familie i ett døgn, for å delta i familielivet. Alt fra matlaging til klesvask. En av matrettene var suppe kokt på en hane som ble hentet av ei datter, som holdt i hanen, mens mora vridde halsen om på den, ribbet og parterte den før suppa ble tilberedt. Andre matretter var m.a. egg, bananer, tomatsaus og pannekaker/ tortillas med lønnesirup. Klesvasken foregikk på en tradisjonell vaskeplass er alle kom for å vaske klær. Utflukt til kaffeplantasje, der de deltok i den lange prosessen. De lokale jobber i et Cooperative for at de skal kunne leve av å dyrke kaffen.På slutten av turen hadde gruppa 3 dagers «ferie», deretter ble det avskjeds-seremoni med dans og musikk.

Etter å ha hørt på Anna i rundt én time, kunne vi stille spørsmål, før vi fikk smake på hennes «Kyllinggryte fra Guatemala», med hjemmebakte rundstykker. Gryta var deilig! Takk til Gøran som  hadde bakt sjokoladekake og grenda »Grande, Haug-Lundstein» som hadde pyntet og ordnet med servering og gevinster. Utlodningen ved dette møtet gikk til «Krafttak mot Kreft». Vardal bk. legger til et beløp, så vi følger tradisjonen og støtter i år «Stråleenheten» ved SI-Gjøvik. 
Aktiviteter framover: Vi deltar på «Frivilligdagen» lørdag 6.mai på Gjøvik Gård og på Eiktunet med «Juniorfarmen» rett etter skoleslutt i juni. I april har vi møte på»Bright.house» i Mustad næringspark, i mai setter vi opp 1.2 «Ut i det fri» turer i omegn rundt Gjøvik.
Ref. Vigdis